Waarschuwing voor kankerverwekkende zonnebrandcrèmes

Opnieuw is er een milieugroep die alarm slaat vanwege mogelijk kankerverwekkende zonnebrandcrèmes. Volgens de Amerikaanse Environmental Reserach Group in Washington is slechts 8% van de zonnebrandcrèmes veilig.

In alle andere soorten zouden gevaarlijke stoffen zitten als oxybenzone dat invloed heeft op de hormoonhuishouding, en retinyl palmitate. Deze chemische stof zou in 41% van de zonnebrandmiddelen zitten en volgens de organisatie bij proefdieren de groei van huidkanker met meer dan 21% versnellen.

Hoewel Jetske Ultee, arts-onderzoeker bij de Velthuiskliniek vandaag in dagblad Sp!ts stelt dat de milieuorganisatie doorgaans met redelijk betrouwbare rapporten komt, ben ik altijd een beetje huiverig voor dit soort berichten.

Want hoe schadelijk zijn deze stoffen voor de gezondheid? En om welke hoeveelheden hebben we het dan? Misschien wel om hoeveelheden die vele malen kleiner zijn dan aan de proefdieren is toegediend. 

Ook de onderzoekers zelf benadrukken dat crèmes met oxybenzone weliswaar in het lichaam worden opgenomen, maar dat nog niet bekend is in welke mate dit een schadelijk effect heeft op het lichaam. 

Ultee adviseert voor alle zekerheid om te kiezen voor een zonnebrandproduct zonder SD alcohol, parfum, oxybenzone, maar met zo wel een uva- als uvb-filter, zonnefilters als zinkoxide, titaniumdioxide en tinosorb, en anti-oxidanten.

Nou, etiketten bestuderen dan maar! (En hopen dat je dan nog een zonnbrandmiddel kunt vinden, dat aan al deze eisen voldoet)

Lees ook:‘Gebruik van zonnebrandcrèmes veroorzaakt kanker’
Lees ook:Is blauwalg de zonnebrand van de toekomst?
Lees ook:Waarschuwing voor plantaardige supplementen
Lees ook:‘Kankerverwekkende’ stof uit cola gehaald
Lees ook:‘Onderzoek naar kankerverwekkende stoffen in tatoeages’

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Waarschuwing voor kankerverwekkende zonnebrandcrèmes

 1. Elizabeth

  Welk merk kan je eigenlijk nog kopen?
  Weety iemand daat.
  In de apotheek staan ook flesjes met die middelen.
  Elizabeth

    /   Reply  / 
 2. Moniek

  Nou ik heb mijn zonnebrandcremes bestudeerd haha wat een werk!
  Maar van “Garnier – Amber Solaire factor 30″, zit alleen het slechte stofje parfum in en zo ook voor “biodermal – sun care protect spf 30′ en ‘Nivea sun – protect & bronze’

  Als je ergens geen parfum in wil hebben zal je verder moeten zoeken!

    /   Reply  / 
  1. Annelies

   Tja, in elke zonnebrandcreme (behalve die misschien uit de natuurwinkel) zit parfum. Daarom ruiken ze ook zo lekker. Die parfum lijkt me echter het probleem niet. Als er al een probleem is. Ik denk altijd maar: het is goedgekeurd om verkocht te worden, dus we zullen er wel niet massaal ziek van worden!

     /   Reply  / 
   1. Kim

    Als het goedgekeurd is , ja dan moet het wel goed zijn toch!!?? Nooit gehoord van Softenon?

      /   Reply  / 
 3. Andra

  Bij een natuurvoedingszaak(biologische winkel) kan je zonnebrandcreme krijgen zonder al die rommel,ik gebruik hem voor mijn kids

    /   Reply  / 
 4. inge

  Ik heb 3 cremes bestudeerd:
  Garnier Ambre solaire clear protect factor 30
  delial factor 12
  zwitsal “in het zonnetje” 50

  in geen van de 3 zit retinyl palmitate of oxybenzone en voor wat betreft parfum.. tja dames we spuiten ons dagelijks ermee onder dus dat zal zo gevaalijk niet zijn. M.a.w. deze 3 producten zijn dus ook veilig… Nou ja als je het etiketten hebt gelezen staan je ogen niet meteen in hun natuurlijke stand! ☺

    /   Reply  / 
 5. marina

  Smeer je ajb niet de hele dag in. Ga 10 a 20 minuten onbeschermd zonnen en doe dan pas een creme op. Reden je huid neemt vitamine D op door de zon. UVA EN UVB filters zorgen ervoor dat je geen vitamine D kan opnemen. En dat is echt essentieel zeker als je niet in de winter naar het buitenland gaat maar hier in Nederland blijft. Google maar eens op: vitamine D tekort. Verder eet genoeg vet en cholesterol. Vitamine D lost namelijk alleen in vet op en niet in water.

  Neem in de winter zeker wat levertraan vloeibaar of in tablet

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>