Sojavoeding na veilig na diagnose borstkanker

prRecente studies wijzen erop dat de consumptie van sojavoeding na de diagnose van borstkanker absoluut veilig is. Professor Dr. Mark Messina (Loma Linda University, US) onderschreef deze bevinding tijdens het 7de Nationale Voedingscongres in Arnhem.

In het verleden leefde de vraag of vrouwen met borstkanker wel sojaproducten mogen consumeren. Soja bevat namelijk van nature isoflavonen, ook wel phyto-oestrogenen genoemd. De bezorgdheid was gebaseerd op de mogelijke oestrogene werking van isoflavonen. Isoflavonen zijn in vele opzichten verschillend van het hormoon oestrogeen. Ze binden veel zwakker aan oestrogeen receptoren (ER) dan het vrouwelijke hormoon estradiol. Isoflavonen worden soms ook ingedeeld bij SERM’s (Selectieve Estrogeen Receptor Modulatoren). Ze hebben immers een hogere affiniteit voor ERβ dan voor ER, terwijl oestrogenen zich met gelijke affiniteit aan beide receptoren binden.

“Rekening houdend met alle wetenschappelijke gegevens zijn er geen redenen waarom artsen en gezondheidswerkers het gebruik van sojavoeding niet zouden toestaan voor borstkankerpatiënten,” aldus Dr. Messina (Loma Linda University, US).

De aanbevelingen rond meer plantaardige voeding is ook van toepassing op kankerpatiënten.

Artsen kunnen hun borstkankerpatiënten informeren dat sojavoeding als deel van een evenwichtige voeding volledig veilig is,” zo concludeerde Dr. Mark Messina. Een analyse van drie epidemiologische studies (2 Amerikaanse en 1 Chinese), gepubliceerd in 2012, bevestigt deze inzichten.

Toelichting bij de studies

In totaal werden 9514 borstkankerpatiënten gedurende gemiddeld 7,4 jaar gevolgd. Ongeveer de helft van de vrouwen was van Aziatische afkomst en de andere helft was blank. De vrouwen werden ingedeeld in drie groepen op basis van de hoeveelheid soja die ze consumeerden (geen, laag en hoog sojagebruik) na de diagnose van borstkanker. In de zeven jaar dat de vrouwen werden gevolgd, overleden er 881 aan hun ziekte en kwam de kanker bij 1348 vrouwen terug.

Bij de vrouwen met de hoogste soja-inname was er 17% minder kans op sterfte aan borstkanker (niet-significant) en 25% minder kans op terugval (significant) in vergelijking met vrouwen die geen soja gebruikten. Dit gunstige effect werd vastgesteld bij zowel patiënten met als zonder behandeling met tamoxifen, een geneesmiddel gebruikt bij borstkanker. Dit toont aan dat soja dus ook geen nadelig impact heeft op de behandeling.

Deze uitgebreide analyse toont aan dat de consumptie van soja bij borstkankerpatiënten zeker geen schadelijke effecten heeft,” aldus Dr. Mark Messina. Deze bevinding werd eveneens bevestigd door zowel het American Institute for Cancer Research als de American Cancer Society. Beide organisaties concludeerden dat soja veilig is bij borstkankerpatiënten, zoals gepubliceerd in een Cancer research update van het AICR: ”Soy is safe for breast cancer survivors.

Lees ook:Isoflavonen uit soja verbeteren stemming en mentale prestaties
Lees ook:Soja-isoflavonen stimuleren botopbouw
Lees ook:Soja heeft positief effect op borstkanker
Lees ook:Consumptie soja tijdens kinderjaren beschermt tegen borstkanker
Lees ook:‘Zwangerschap na borstkanker is veilig’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>