Psychische klachten vader tijdens zwangerschap schadelijk voor de baby

Heb ik net afgelopen week gemeld dat een beetje stress van de aanstaande moeder helemaal geen kwaad kan voor het ongeboren kind en zelfs goed zou zijn. De vader kan maar beter géén last hebben van psychische klachten, zo blijkt uit onderzoek van Mijke van den Berg, psychiater bij het Erasmus MC in Rotterdam.

In het onderzoek waarop ze vandaag promoveert, komt Van den Berg tot de conclusie dat vooral jongetjes van vaders met depressieve klachten tijdens de zwangerschap bij zes maanden vaker angstig zijn. Ook hebben vaders met depressieve klachten vaker huilbaby’s.

Van den Berg richtte zich op de zwangerschapsperiode omdat er dan nog geen effect is van het kind op de psychische klachten van de ouders. Eventuele psychische klachten waren al aanwezig voordat het kind geboren was. Van den Berg is wereldwijd de eerste die het effect van psychische klachten van de vader tijdens de zwangerschap op het ongeboren kind heeft onderzocht. Tot nu toe concentreerde dergelijk onderzoek zich alleen op de moeder.

Hoewel er groeiend bewijs is dat psychiatrische klachten van de vader, na de geboorte van het kind van invloed zijn op de ontwikkeling van het kind, is er weinig bekend over deze invloed tijdens de zwangerschap.

Er zijn twee belangrijke redenen om dit effect te onderzoeken. Ten eerste dragen vaders voor vijftig procent bij aan de genen van hun kind en zijn angst en depressiviteit in sterke mate erfelijk. Ten tweede kunnen psychische klachten van de vader het eventuele effect van psychische klachten van de moeder op het kind beïnvloeden.

Bron: bijzijn.nl

Lees ook:Opvoedingsstijl vader van invloed op gewicht kind
Lees ook:Vader kan depressieve moeder compenseren
Lees ook:Zwanger en totaal de weg kwijt
Lees ook:Genen spelen rol bij probleemgedrag peuter
Lees ook:Jonge vaders krijgen ongezondere baby’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>