Leukemiepatiëntjes krijgen verkeerde medicijnen


Een vijfde van de kinderen die worden behandeld voor leukemie, krijgen niet de goede chemotherapie door medicatiefouten. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek, waarover de Britse krant The Times maandag schreef.

De onderzoekers bekeken de medicatie van 69 kinderen, die bij elkaar 172 medicijnen toegediend kregen. In zeventien gevallen werden daarbij fouten gemaakt, die voor vier kinderen ernstige gevolgen hadden.

De fouten werden niet gemaakt door de verstrekkende apothekers, maar lagen vooral bij de artsen, de producent van de medicijnen en bij de toediening door de patiënten zelf of hun ouders.

Een derde van de kinderen die aan kanker leiden, heeft leukemie. De onderzoekers suggereren dat de fouten die de Amerikaanse onderzoekers tegenkwamen, waarschijnlijk worden gemaakt in de meeste Westerse landen.

Bron: AD

Lees ook:Medicijnbeleid ziekenhuizen faalt
Lees ook:Medicatiefouten meestal te voorkomen
Lees ook:Welke medicijnen gebruik jij?
Lees ook:Kinderen die genezen van leukemie riskeren andere vorm van kanker
Lees ook:‘Apothekers frauderen met declareren medicijnen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>