Kinderen ziek van vieze toiletten op basisschool

Ouders klagen massaal over smerige toiletten op basisscholen. Hun kinderen lopen er blaasontstekingen door op!

Ruim 56 procent van de ouders vindt de wc's op de scholen te smerig. Alleen waar ouders een schoonmaakploeg hebben ingesteld, wordt niet geklaagd over de hygiëne.

Een kleine kwart van de leerlingen gaat op school niet naar het toilet en een op de elf kinderen houdt de plas vanwege de slechte hygiëne om die reden de hele dag op.

Dat komt voort uit het jongste onderzoek 'Pleedossier' op 160 basisscholen, waarvan de uitslag bekend is gemaakt in het gezinsblad Groter Groeien.

De schoonste school-wc's staan in de provincie Zeeland, waarvoor ouders gemiddeld een 7,3 geven. Drenthe wordt door ouders aangewezen als de provincie waar smerige, stinkende wc's staan en die met een 3,5 als zwaar onvoldoende worden beoordeeld.

Het schoonste toilet staat op de Bodegravense school Willibrord-Miland, waar de ouders – naast de schoonmaakploeg – ook nog tussen de middag komen schoonmaken. Dat is nog eens liefde voor je kind!

Lees ook:Radboudziekenhuis heeft schoonste toilet
Lees ook:Basisscholen gaan strijd aan met overgewicht
Lees ook:Peuter steeds later zindelijk
Lees ook:Kinderen te zwaar maar wel tevreden
Lees ook:Water is ‘hot’ om te drinken

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Kinderen ziek van vieze toiletten op basisschool

 1. monique

  ik begrijp niet hoe je blaasontsteking van een vieze plee kunt krijgen…leg eens uit?

    /   Reply  / 
 2. Sonja

  Wat dacht je van de bacteriën die op een wcbril zitten? Blaasontsteking wordt veroorzaakt doordat bacterien via de urinebuis in de blaas komen.

    /   Reply  / 
 3. F.Floor (61)

  Blaasontstekingen kun je op 2 manieren oplopen. 1. Door met een niet-gedouched lichaam zó in de volle badkuip te stappen zodat je feitelijk in je eigen vuil zit bij een themperatuur die bacteriën het prettigst vinden. Deze fout maken vooral vrouwen omdat zij biologisch op dit punt het meest kwetstbaarst zijn (korte buis).
  De punt 2. en die vaak op vieze scholen voorkomt is het omhoogwandelen van mijten.
  Dit zijn zeer kleine torretjes die gangen graven in verrimpelde huid, daar eieren leggen en zich dan gewoon laten vallen.
  Plaatsen waar je meteen gaat krabben zijn je balzak/grote schaamlippen. En dat kan al binnen 1 minuut het geval zijn tijdens bramen plukken of zitten in een textiel beklede kantoorstoel, of het stukje nylon vloerbedekking onder je computermeubel.
  Uiteraard lopen deze beestjes vaak genoeg onder de voorhuid door en geven plots een hevige jeuk van dat gegraaf aan het binnenste van de voorhuid dat voor het beestje een welhaast ideale zachte plek is en duik je als man direkt naar je gulp, of beter de binnenkant van je voorhuid die dan als bij blikseminslag opeens erg zeer doet. Verder komt het beestje niet.
  Maar… dito bij vrouwen is de plasopening, evenals tepelopeningen erg gewild en als het beestje lifter is van bacteriën is besmetting een feit. Borstkanker bv. is voor de helft al te voorkomen door 2x/dag je bra te wisselen en zéker als je beneden je een jeuk hebt gevoeld na ergens op een textiel beklede stoel te hebben gezeten.

  Het beste wapen van de huisvrouw is de stofzuiger, maar er is een 2e wapen: de microscoop. Daartoe leg je – zonder dat de gastvrouw dat ziet – even een plaatje zwart vinyl op de beklede stoel en na een paar minuutjes verdwijnt dat in een plastic zakje voor nader onderzoek op gekriebel.
  Dat het 3e wapen een klodder vloeibare zeep op crusiale plaatsen zal zijn behoeft geen verdere uitleg en dient elk meisjepeuter te zijn onderwezen.
  Wel geef ik toe dat dit boerderijkennis is en dat met een dier in huis er nog wel meer ongewenste gasten meeliften. Meest bekende voorbeeld is de zg. “tekenbeet” dus de borrelia-bacterie die echter steeds vaker per mug van schapen wordt overgebracht.

    /   Reply  / 
 4. Sonja

  Zullen we feiten hier wel even van onzin scheiden alsjeblieft? In een bad warm water gaan zitten, veroorzaakt blaasontsteking???

  Kom nou zeg! En hou op met die onzin over borstkanker. Hioe durf je te beweren dat je borstkanker voor de helft kunt voorkomen door 2x per dag van bh te wisselen?

  En die vloeibare zeep op cruciale plaatsen… ik mag hopen dat je daarmee geen plaatsen op het lichaam bedoelt!

  Kennis is leuk, maar je moet het wel juist gebruiken!

    /   Reply  / 
 5. F.Floor (61)

  Vrouwen/meisjes met blaasontsteking hebben in 90% van de gevallen een badkuip in huis en bij navraag blijkt dat ze er zó inspringen zonder zich eerst grondig gereinigd te hebben. Dit kunstje kan een man doen, maar een vrouw helaas niet om enkele biologische redenen. Zelfs in zwembaden is dit volledig verboden en waarom dacht je? Omdat bacteriën pas sterven bij 60 graden en dat laat je wel.

  De informatie over borstkanker – en waarvan de helft blijkt te zijn veroorzaakt door het niet minimaal 1x/dag wisselen (beter 2x/dag) van de bra is evenals het badkuipverhaal normaal onderzoekwetenschap, dus net als dat kortgeleden de waterflesjes en computerkeyborden op bacteriën en ongedierte als mijten worden getest. Het heeft oa. op Teletekst NOS gestaan in 2006.

  Vrouwen hebben inderdaad een aantal kliertjes waarin ze zelf al vloeibare zeep produceren. Er zitten er 20 in een cirkel aan de bruine buitenrand van de tepelring en er zitten er ook 2 naast de plasbuis. Ook buiten de vagina tegen het been zitten ter weerszijden nog 2, alsook binnenin ervan.
  Maar welke vrouw gebruikt die? We zijn toch geen woestijnbewoners meer want zonder die zalfjes lopen die zandvlooien zómaar bij je naar binnen reken maar. Denk maar aan de Varroa-mijt die de gehoorgang van bijen binnenloopt en daarom hebben wijzelf bittersmakend oorsmeer omdat we dat kruipend ongedierte uit een kussensloop oplopen.
  Ook onze oogholten bevatten dergelijke klieren en de keelholte bevat zelfs 5 zulke amandelen.

  Wat bedoel je dat je kennis juist moet gebruiken? Ik doe niet anders! Als vrouw ben je om bepaalde redenen gewoon kwetsbaarder en als je als vrouw blaasontsteking krijgt die telkens terugkomt dan moet je bepaalde dingen kunnen uitsluiten!
  Op dit punt blijkt dat burgers er vaak een potje van maken en dat is me op een boerderij tijdens mijn opvoeding allemaal heel anders geleerd – vooral in de omgang met de stadse vriendinnetjes van mijn zusjes en die zetten vaak grote ogen op zoals bv. het absolute verbod om met ongewassen handen aan koeientepels te komen en eraan zuigen kan je een doodschop van een boer opleveren (is voor de koe zelfs dodelijk).

  Feitelijk zijn boerderijen eigenlijk steriel – alle besmettingen van MKZ en volgepest bleken door bezoekende burgers te zijn overgebracht en dat kwam in de medische wereld hard aan. Het omgekeerde: MRSA-bacterie blijkt voornamelijk het ziekenhuis ingesleept door varkensmesters of hun vrouwen ervan.
  Dus wat bedoel jij dat je kennis juist moet gebruiken? Weet jij wel wat er gebeurt als je zulke specifieke kennis achterhoudt?

    /   Reply  / 
 6. Sonja

  Weet je waarom je in zwembaden moet douchen voor je het zwembad in gaat? Dat komt omdat de combinatie van cosmetische producten die mensen gebruiken reageren met chloor. Daardoor vormen zich stoffen die irritaies veroorzaken aan slijmvliezen, ogen en luchtwegen. Het heeft niets met hygiene te maken. Daarvoor zit er juist chloor in het zwemwater.

  Ik vind dat je kennis alleen moet overbrengen als die juist is en met de kennis die jij overbrengt over bijvoorbeeld borstkanker zaai je alleen maar onrust. Als je in je eigen verhalen gelooft, vind ik dat prima, maar ik wil mijn bezoekers ook een weerwoord laten horen.

    /   Reply  / 
 7. Gezondheidsjournalist

  Even opheldering over het blaasontstekingvraagstuk, aangezien Sonja het juiste antwoord niet weet: De reden dat de kinderen blaasontsteking krijgen van vieze wc’s, is omdat zij hun plas de hele dag ophouden. Ook zij zitten graag een beetje schoon. De bacteriën van de wc-bril zijn dus niet de directe veroorzaker.

  Dit staat er op de site van de Nederlandse Vereniging voor Urologie:

  “…Het is daarom ook belangrijk om regelmatig te gaan plassen en het niet te lang uit te stellen. Kou, tocht en wc-brillen veroorzaken waarschijnlijk geen blaasontsteking.”

  “Ik vind dat je kennis alleen moet overbrengen als die juist is”!! Een typisch geval van de pot verwijt de ketel, Sonja!

    /   Reply  / 
 8. Sonja

  Wel grappig dat ze schrijven ‘waarschijnlijk’…

    /   Reply  / 
 9. Hendry Jansen

  Volgens Hendry Jansen, oprichter van JTC deschoonmakers.nl uit Uden, zijn toiletten echter altijd schoon en geur vrij te maken. Het is mogelijk om met de juiste dieptereiniging de wc’s zo schoon te maken dat de leerlingen zonder probleem naar de wc’s durven gaan. “Op scholen wordt niet altijd de juiste manier van reiniging toegepast. Zo worden gebruikte moppen weer in de kast gezet om een volgende keer weer de vloer mee te moppen. Op deze manier bevuil je de vloer in plaats van die schoon te houden.” Hij geeft aan dat na een goede behandeling de wc’s “bijna zo schoon zijn dat je er een boterham kunt eten”.
  Op de Sint Jozefschool in Uden worden de wc’s schoongehouden door JTC. Dhr. Hendriks, directeur op deze school geeft aan dat de wc’s inderdaad schoon te maken zijn met de juiste reinigingsmethode van JTC. De school geeft hier prioriteit aan, en met succes. Het blijkt dat voorheen de kinderen de wc’s niet wilden gebruiken. Ouders raadden zelfs hun kinderen soms af om de toiletten te gebruiken. Nu gaan de leerlingen gewoon naar het toilet.
  Er zijn wel een aantal maatregelen getroffen om de hygiëne te waarborgen. De toiletten zijn sober gehouden en binnenkort komen er dispensers voor toiletpapier waar steeds maar één los velletje uit komt zodat de kinderen niet te veel papier gebruiken en de toiletten verstoppen.
  “Acties om kinderen ‘beter en netter’ te laten plassen hebben weinig effect, je kunt niet van jonge kinderen verwachten dat zij veel ervaring hebben en alles in de pot doen. Je kunt ze het wel zo makkelijk mogelijk maken“, aldus Hendriks. Volgens Jansen “is het de taak van de schoonmakers om de wc’s schoon te maken en houden, en dit kan prima, als je de juiste technieken toepast met doeltreffende middelen”

    /   Reply  / 
 10. C

  Ik las het item over de toiletten stank op basisscholen. Ondanks het feit dat bij ons op de basisschool geen ouders de toiletten extra schoonmaken, zijn we toch echt van de stank af. Wij laten de schoonmakers schoonmaken met een nieuw produkt BioMagic. Dit produkt scheidt de moleculen die de stank veroorzaken en……… resultaat gegarandeerd.
  Wij zijn hier echt heel blij mee en de kinderen ook. Nu nog proberen om het schoonmaakbedrijf dit produkt te laten overnemen.

    /   Reply  / 
  1. C

   Geachte redactie,

   Is het mogelijk mijn reactie van internet af te halen?
   Ik hoor het graag van u.

     /   Reply  / 
 11. Lotte

  Ik heb dit laten zien aan mijn leraar toen ik naar het toilet moest. Maar hij was niet ontroert. Ik moest het ophouden tot de pauze… :-(

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>