Suiker veroorzaakt geen hyperactiviteit

Medische mythes zijn altijd leuk. Zoals deze: suiker kan hyperactiviteit bij kinderen veroorzaken. Is dat een mythe, hoor ik je denken. Ja zeker!

In de British Medical Journal van 20 december nemen twee Amerikaanse professoren in de kindergeneeskunde een aantal mythes onder de loep. Een daarvan is die over het verband tussen suiker en hyperactiviteit bij kinderen. Dat verband is er niet, menen de professoren, ook al denken ouders daar vaak anders over.

Volgens de Amerikaanse wetenschappers zijn er minimaal 12 wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de vraag hoe kinderen reageren op diëten met verschillende hoeveelheden suiker.

Geen enkele studie, zelfs niet die met kinderen met ADHD, kon een verschil aantonen in gedrag tussen kinderen die suiker aten en de kinderen die dat niet deden. Dit geldt zowel voor suikers in snoep, chocola als natuurlijke bronnen zoals fruit.

Ook in studies met kinderen die ‘gevoelig’ voor suiker zouden zijn, kon niet worden aangetoond dat kinderen zich anders gedroegen nadat ze een suikerrijk of suikervrij dieet hadden genuttigd.

Onderzoekers hebben ook gekeken hoe ouders reageren op de suikermythe. En dat is wel heel grappig. Want wat bleek?

Als ouders het idee hadden dat kinderen een glas drinken op hadden waar suiker in zit – zelfs als het in werkelijkheid suikervrij was – dan vonden ze hen hyperactiever. Het verschil in het gedrag van de kinderen zat dus in werkelijkheid in de hoofden van de ouders!

Lees ook:Volg online: Ik Eet Suikervrij cursus!
Lees ook:Meer jongens dan meisjes hyperactief
Lees ook:‘Bestrijdingmiddelen verhogen kans op ADHD’
Lees ook:Fabels over suiker ontkracht
Lees ook:Kindervoeding bevat te veel suiker

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Suiker veroorzaakt geen hyperactiviteit

 1. J.Schouten

  Heb wel gelezen o.m. tekort omega-3. De ouders de schuld geven hoor ik al zeer vele jaren, tot iets ondekt word, wat ze toch gelijk geeft.

    /   Reply  / 
 2. J.Schouten

  Laatste tijd schijnt men suiker weer te promoten. Ik vind ten onrechte. Er zijn meerdere faktoren die genoemd worden; b.v. omega-3, kleurstoffen, misschien is fijnstof e.d. van invloed. Het neemt evenals kankers toe, het millieu zal een rol spelen. De ouders de zwartepiet toespelen, vind ik een zwaktebot, vr. gr. Hans.

    /   Reply  / 
 3. Pingback: Fabels over suiker ontkracht | Gezondheid

 4. Freekje

  Suiker kan wel degelijk leiden tot hyperactiviteit. Maar slechts een klein gedeelte van ADHD kinderen wordt door het eten van suiker hyper. Als ze wel hyper worden komt het door een allergische reactie op suiker. Net zo goed als ADHD kinderen hyper kunnen worden van spinazie, brood, aardbeien of kleurstoffen etc. Deze voedselintolerantie kan verbeteren door een histamine vrij dieet.
  http://www.adviesallergie.nl/voedselintol.html

  Wat ik storend vind is dat de schrijver van deze blog keer op keer de mening van de onderzoekbureau’s deelt. De uitslagen van de onderzoeken worden klakkeloos overgenomen, zonder verder te kijken. Veel onderzoeken worden uitgevoerd of betaald door de grote industrien die geld verdienen met producten die als slecht voor de gezondheid bekend staan ,in dit geval, de suikermagnaten. Natuurlijk krijg je dan zulke uitslagen.

  En ouders weten heel goed wanneer het gedrag van hun kind veranderd!

  Waarschijnlijk heb je zelf geen kinderen en kopieer je slechts nieuwsartikelen in je blogs zonder je achtergrond info of nader onderzoek of is je visie automatisch dat van de onderzoeksbureau’s?

    /   Reply  / 
  1. Jan O.

   Persoonlijk vind ik het nogal storend dat mensen zich ergeren als de uitslag van een wetenschappelijk onderzoek niet aansluit bij hun onderbuikgevoelens.

   Er wordt toch nergens in het stuk beweerd dat suiker niet ongezond is!? Alleen de alom verspreide mythe dat suiker hyperactiviteit veroorzaakt bij kinderen wordt ontkracht. (Overigens niet alleen in dit onderzoek, maar tal van wetenschappelijke experimenten).

   Een juiste reactie was geweest:
   Wellicht veroorzaakt suiker dan geen hyperactiviteit maar laten we alsjeblieft niet vergeten dat suiker ongezond blijft.

     /   Reply  / 
 5. Freekje

  Dank je wel Karin, goeie info!

    /   Reply  / 
 6. Ellie

  lees ook “Suiker, het zoete gif”

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>