Vitamine D zorgt voor girlpower

Vitamine D is onmisbaar voor sterke botten en tanden. Maar wist je dat de vitamine ook zorgt voor sterke spieren? En niet alleen bij ouderen, waar een tekort gepaard gaat met spierzwakte. Nieuw Brits onderzoek toont aan dat jonge meisjes er spierballen van krijgen. Girlpower!

Het onderzoek is uitgevoerd door de universiteit van Manchester en vond plaats op een multiculturele middelbare school in het centrum van Manchester.

Bijna 100 meisjes tussen de 12 en de 14 jaar werden onderzocht. Bloedonderzoek toonde aan dat driekwart van deze gezonde pubermeisjes een te lage vitamine D status had. Toch had geen van de meisjes psychische of lichamelijke klachten.

Wel bleek dat een tekort aan vitamine D invloed had op de spierkracht: meisjes met een goede vitamine D status scoorden beter tijdens een springtest dan meisjes met (ongemerkt) lage vitamine D gehaltes in het bloed. De meisjes sprongen met meer kracht, ze hadden een hogere snelheid en sprongen ook hoger.

Opvallend is dat 80% van de onderzochte meisjes een getinte huid had. In Nederland adviseert de Gezondheidsraad mensen met een getinte huidskleur dagelijks een vitamine D supplement van 10 mcg per dag.

In Engeland is dit niet het geval en wordt alleen het advies gegeven om voldoende buiten te zijn en vaker vis te eten.

De zon is de belangrijkste bron van vitamine D. In voeding komt de vitamine  enkel voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Vooral vette vis (o.a. paling, zalm, makreel) bevat veel vitamine D en daarnaast leveren zuivel en vlees kleine hoeveelheden. Aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten wordt vitamine D toegevoegd om voor voldoende inname via de voeding te zorgen.  

Op de site van het Vitamine Informatie Bureau kun je testen op je voldoende vitamine D binnenkrijgt. 

Bron: Vitamine Informatie Bureau 

Lees ook:Corticosteroïden vergroten kans op tekort aan vitamine D
Lees ook:Nieuwe vorm van vitamine E ontdekt
Lees ook:Vitamine D beschermt mogelijk tegen Mexicaanse griep
Lees ook:Tekort aan vitamine D verhoogt kans op borstkanker
Lees ook:Zwanger? Foliumzuur alleen is niet genoeg. Pak B12 erbij!!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vitamine D zorgt voor girlpower

  1. vitamine_b1

    Goed artikel over vitamine D interessant om te lezen dat vitamine b1 ook verkleint kans op Alzheimer. lees hier meer over vitamine b1

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>