Minder brandwonden bij kinderen door hete thee


De campagne van de Nederlandse Brandwondenstichting om kinderen te behoeden voor brandwonden door hete vloeistoffen lijkt zijn vruchten af te werpen. In 5 jaar tijd is het aantal kinderen dat ernstige brandwonden oploopt door kleine ongelukken met hete thee of koffie, met maar liefst 23% gedaald.

Dat blijkt uit een internationaal onderzoek in 24 landen. Nederland is behoorlijk veilig voor kinderen, volgens het rapport. Alleen in IJsland is het veiliger.

Hoewel er nog voldoende aanpassingen zijn die Nederland kan doorvoeren om het aantal brandwonden (bij kinderen) nog verder terug te dringen, gaat het met de kennis over het gevaar van hete vloeistoffen al heel aardig.

De enige doelgroep die nog niet goed door de voorlichtingscampagnes wordt bereikt, zijn allochtonen. De Nederlandse Brandwondenstichting wil er alles aan doen om ook bij hen het aantal ziekenhuisopnamen door verbranding van kinderen terug te dringen.

Jaarlijks worden meer dan 500 kinderen opgenomen in een ziekenhuis na een brandwondenongeval. Ongeveer 2.000 kinderen worden behandeld op een Spoedeisende eerste hulpafdeling van het ziekenhuis. Het merendeel van deze verbrandingen wordt veroorzaakt door hete vloeistoffen.

Kleine kinderen hebben een heel dunne huid, waardoor een ongeval met één beker thee grote brandwonden in het gezicht, de hals en de borst kan veroorzaken.

Hete thee van zo’n 60 graden celcius veroorzaakt bij kinderen al snel ernstige en diepe brandwonden. Bijna tweederde van de slachtoffers houdt aan het ongeval een tweedegraads brandwond over.

Bron: Metro

Lees ook:‘Thee schadelijk voor kinderen’
Lees ook:Brandwonden Stichting wijst ouders op risico’s hete vloeistoffen
Lees ook:Baby’s vaker slachtoffer door hete thee
Lees ook:Baby’s en peuters lopen grootste risico op brandwondenongeval
Lees ook:Aantal jonge kinderen met brandwonden stijgt

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Minder brandwonden bij kinderen door hete thee

 1. Mister Healthy

  Dat komt omdat al die koters tegenwoordig frisdrank krijgen, het ouderwetse middags thee drinken met een koekje is niet meer. Door de hoge mate van fructose-glucose stroop in deze dranken stijgen het aantal kids met ADHD en obesitas ook explosief!

  Gr, Mister Healthy

  ::::www.misterhealthy.nl::::

    /   Reply  / 
 2. Roosdus. :]

  tja, ik en mijn broertje hebben ook allebij een keer heet water over ons heen gehad.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>