Protonentherapie voor kankerpatiënten ook in Nederland


Kankerpatiënten in Nederland kunnen straks voor bepaalde soorten kanker in aanmerking komen voor de nieuwe protonentherapie. Dit is een vorm van röntgenstraling die minder schade aanricht aan het lichaam dan de gangbare bestraling.

Protonen kunnen namelijk heel gericht de tumor behandelen en het omliggende, gezonde weefsel sparen. Dit voorkomt complicaties bij de patiënt op lange termijn.

Minister Klink heeft het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) laten weten dat hij akkoord gaat met een voorzichtige introductie in Nederland van de protonentherapie.

Aan de invoering van de behandelmethode zitten nog wel wat mitsen en maren. Het vergt grote investeringen in gebouwen en apparatuur. Ook is nog niet van elk type kanker wetenschappelijk bewezen of de therapie effectief is.

Bovendien is de behandeling is erg duur, wel 2 keer zo duur als gewone radiotherapie. Daarom zal een speciale commissie per geval bepalen of iemand voor protonentherapie in aanmerking komt.

Als het CVZ concludeert dat de therapie bij bepaalde indicaties een meerwaarde heeft, dan kan de therapie voor die gevallen ondergebracht worden in het basispakket, wat betekent dat de behandeling wordt vergoed.

Een groep kankerspecialisten pleitte onlangs voor de komst van een aantal protonklinieken in Nederland. Delft, Maastricht en Groningen hebben zich al aangeboden voor de bouw van zo’n kliniek.

Bron: Ministerie van VWS

Lees ook:‘Eén centrum voor protonentherapie is genoeg’
Lees ook:Vier UMC’s mogen protonentherapie aanbieden
Lees ook:‘Medicijn voor uitgezaaide borstkanker wél vergoeden’
Lees ook:Ophef over duur medicijn tegen borstkanker
Lees ook:Wat verandert er in 2011 in het basispakket?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>