HPV-vaccinatie gaat weer van start

Hoewel we nog middenin de vaccinatierondes voor de Mexicaanse griep zitten, zijn de Nederlandse GGD’s ook al weer druk in de weer met de hervatting van de inentingcampagne tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker is begin dit jaar opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinatie, die uit drie prikken bestaat, beschermt tegen twee typen van het HPV-virus (16 en 18). Gezamenlijk veroorzaken zij 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker.

Vanaf dit jaar worden alle 12-jarige meisjes ingeënt met het HPV-vaccin. In het voorjaar startte een eenmalige inhaalcampagne voor meisjes van 13 tot en met 16 jaar. Van hen kwam – vooral door alle geruchten rond de veiligheid van het vaccin – slechts de helft opdagen. 

In september zou het vaccinatieprogramma beginnen voor alle 12-jarigen. Maar de Mexicaanse griep gooide roet in het eten. De campagne is uitgesteld tot het voorjaar van 2010, omdat de GGD’s het naar verwachting druk genoeg zouden krijgen met de bestrijding van de griep.

Het uitstel van de campagne had alleen gevolgen voor de meisjes die dit jaar 12 jaar zijn geworden en voor de meisjes van 13 tot en met 16 jaar die in het voorjaar geen gehoor hebben gegeven aan de eerste uitnodiging.

Die laatste groep krijgt binnenkort alsnog een laatste kans om zich te vaccineren, zo meldt dagblad De Stentor. Bij de GGD IJsselland gaan ze per 1 april weer van start.

Meisjes die de eerste prik niet hebben opgehaald of later hebben aangegeven de prik alsnog te willen hebben, krijgen een eenmalige mogelijkheid alsnog de vaccinatie te krijgen. Daarna stopt de inhaalcampagne.

Vervolgens zal de vaccinatiecampagne voor alle 12-jarigen van start gaan. Wanneer dat precies is, is nog niet bekend. Het RIVM liet in augustus weten de exacte datum afhankelijk is van de ontwikkelingen rondom Nieuwe Influenza A (H1N1).

Lees ook:Wie komt er in aanmerking voor de HPV-prik?
Lees ook:Bijna helft van de meisjes weigert HPV-prik
Lees ook:Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker begonnen
Lees ook:Meer meisjes halen prik tegen baarmoederhalskanker
Lees ook:Inhaalslag vaccinatie baarmoederhalskanker

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “HPV-vaccinatie gaat weer van start

 1. wim jansen

  Hopelijk hebben ze nog ergens een I-pod liggen. Want als de reclameteams, die nu worden ingezet om de geluwde angst voor HPV weer aan te wakkeren opnieuw falen is er geen redden meer aan. Terwijl het RIVM doof was voor de oproepen om de Q-koorts te gaan bestrijden hebben ze de HPV-campagne opnieuw voor het voetlicht gesleept. En net als alle andere koopwaar die feitelijk nutteloos is of zelfs gevaarlijk moet nu door een reclamecampagne (van ons kostbare belastinggeld) een knutselwerkje van de Farma-lobby alsnog worden doorgeduwd. Terwijl volkomen zinloos duizenden geiten worden vermoord vanwege nalatigheid door Klink, Coutinho en andere hotshots, probeert de overheid alsnog z’n verloren gezicht terug te winnen. Tevergeefs, denk ik. Wie had het over ongeloofwaardigheid van autoriteiten? Laat maar, ze hebben zichzelf in discrediet gebracht!

    /   Reply  / 
 2. Annelies

  Even terugdenken: wie betaalt er voor de ruim 19 miljoen, door Ab Klink op eigen houtje besteld overbodige en vernietigde Mex. griep-vaccin’s?

  Ow, sjips, dat zijn wij, dus daar betalen wij belasting voor. Het is dus spuiten of flink betalen (slikken)!!!

  Alweer liegt het RIVM over het opkomst-percentage voor de “nieuwe” ronde voor het HPV-vaccin. Opnieuw is het een debacle !!!!!

  De HPV-campagne is eind 2009 stilgelegd door die enorme Mex. griep-pandemie: wij hebben doorgewerkt !!

  Wij konden wel twee dingen tegelijk, namelijk de gevaren van beide vaccin’s blijven benadrukken en , mag ik zeggen, met groot sucses.

  Tevens hebben we bereikt, dat vele mensen vragen gaan stellen bij de rest van het RVP (Rijks Vaccinatie Programma ) zoals het Hep.B-vaccin voor pasgeboren baby’s.

  Discrediet van onze overheid is omgeslagen naar absoluut wantrouwen met onze oprechte dank aan Klink en Co.
  Wij geven de info wel, die onze overheid (lees:”
  authoriteiten”) niet geven vanwege geheime overeenkomsten met de farmaceutiche industrie.

    /   Reply  / 
 3. jeroen

  @ Annelies,

  Jij claimt hier dat er geheime overeenkomsten tussen overheid en farmaceutische industrie zijn. Heb je hiervan concrete bewijzen in handen, of is je opruiende taal (zoals bij alle anderen) slechts gebaseerd op vermoedens?

  Ik kan het met je eens zijn als je zegt dat de overheid zich wellicht al te gemakkelijk heeft laten leiden door de farmaceuten. Deze industriegroep heeft mijns inziens ook te veel macht, maar pas op met je kogelharde uitspraak over geheime overeenkomsten. Als je hiervan geen bewijs hebt, kun je dat beter niet hardop zeggen of schrijven.

  Mocht je wel bewijzen in handen hebben, dan daag ik je uit deze openbaar te maken, danwel het gerecht hiervan in kennis te stellen. Ik zou je hierbij dan graag van dienst willen zijn, want de farmaceuten mogen wat mij betreft wel een beetje inbinden. In mijn optiek hebben die te veel macht en een dermate sterke lobby dat de beleidsmakers zich hieraan veel te veel gelegen laten liggen.

    /   Reply  / 
 4. Annelies

  Jeroen,

  Ja, ik heb daar bewijzen van. Sterker nog, de St. San is al sinds vorig jaar september bezig, om via de wet van openbaarheid van bestuur, die geheime overeenkomsten openbaar te maken. Dat loopt nog bij de rechter, omdat Klink er alles aan doet, om hier onderuit te komen. Wat ik er verder van weet staat op mijn web-site.

  Hier is een heel smerig spel gespeeld, zie bv. ook de onderzokn naar de rol van de WHO. Weet je overigens, dat alarmfase 6 nog steeds van kracht is? Wat dat betekent, staat ook op de web-site.

    /   Reply  / 
 5. MetaBool

  Je website bestaat niet, Annelies.

    /   Reply  / 
 6. Annelies

  Sorry MetaBool

  De oude naam stond er nog in. Nu is het wel goed.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>