Chemotherapie tijdens zwangerschap niet schadelijk voor ongeboren kind

Jaarlijks wordt in Europa bij naar schatting 3000 tot 5000 zwangere vrouwen kanker vastgesteld. Belgische wetenschappers wilden weten of chemotherapie tijdens de zwangerschap schadelijk is voor het ongeboren kind. Hun conclusie: de kinderen hebben géén hogere kans op aangeboren afwijkingen.

Zwangerschap is geen risicofactor voor kanker. Toch blijkt uit het onderzoek aan de Katholieke Universiteit Leuven dat de helft van de zwangere vrouwen vroegtijdig bevalt. De bevalling werd vaak ingeleid. Dit leidde tot een groot aantal opnames van pasgeborenen op de neonatale afdeling.

Aan het onderzoek deden 64 kinderen mee van wie de moeder tijdens de zwangerschap was blootgesteld aan chemotherapie.

Enkele vormen van kanker en behandelingen veroorzaakten wel een groeivertraging in de baarmoeder, maar de kinderen bleken deze vertraging na de geboorte wel in te halen.

Het aantal en de aard van de aangeboren afwijkingen was niet anders dan in de gevallen waarin de moeder chemotherapie kreeg toegediend. Ook op langere termijn ondervinden de kinderen geen zichtbare hinder.

De wetenschappers denken dat de placenta mogelijk als een filter werkt die de foetus beschermt tegen de schadelijke effecten van chemotherapie. Wat zeer waarschijnlijk ook meespeelt is dat de chemotherapie niet wordt toegediend tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, wat de meest kwetsbare periode is.

Bron: KU Leuven

Lees ook:Chemo tijdens zwangerschap schaadt kind niet
Lees ook:Chemokuur tijdens zwangerschap kan
Lees ook:Gezond eetpatroon belangrijk tijdens zwangerschap
Lees ook:Diabetes vergroot kans op aangeboren afwijkingen baby
Lees ook:Kankerbehandeling veilig voor ongeboren kind

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>