Relatie voeding en ADHD is nog onduidelijk

Er is op dit moment onvoldoende bewijs dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen de symptomen van ADHD kunnen verergeren of verminderen. Om de rol die voeding speelt bij mensen met ADHD beter te kunnen bepalen is nader onderzoek nodig. Dit blijkt uit een literatuurstudie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarin de resultaten van meerdere onderzoeken op een rij zijn gezet.

Volgens het RIVM zijn er wel degelijk aanwijzingen dat er een relatie bestaat tussen voeding en ADHD. Maar er zijn tot nu toe te weinig grote en kwalitatief goede studies uitgevoerd om voedingsadviezen uit af te kunnen leiden.

Het onderzoeksinstituut bekeek het mogelijke effect van onder meer omega-3- en omega-6-vetzuren, zink, magnesium, ijzer, gluten en additieven op ADHD. Voor vetzuren worden gunstige effecten gevonden, maar deze zijn klein en klinisch niet relevant.

Naar de effecten van zink, magnesium, ijzer en gluten zijn tot op heden te weinig studies uitgevoerd om een eenduidige conclusie te kunnen trekken. Van de additieven zijn voornamelijk kleurstoffen onderzocht. Het RIVM: ‘Als er al een effect op gedrag is, is dit waarschijnlijk klein en niet specifiek voor ADHD.’

Daarnaast zijn 3 specifieke diëten bekeken, waarin bepaalde bestanddelen van de voeding vermeden worden: het ‘Feingold’-dieet, het ‘oligoantigeen’-dieet en het ‘Pelsser-Voeding en Gedrag’-dieet.

Het RIVM: ‘De studies geven aanwijzingen dat een deel van de kinderen profijt kan hebben van deze diëten. Of dit daadwerkelijk zo is, zo ja bij welke kinderen en welke werkingsmechanismen hierachter liggen, is (nog) niet wetenschappelijk aangetoond.’

Het RIVM pleit voor meer onderzoek, want het gelooft wel dat voeding mogelijk het gebruik van medicatie voor ADHD-klachten kan verminderen of voorkomen.

Bron: RIVM

Lees ook:Omega-3 en Omega-6 vetzuren verlichten symptomen ADHD
Lees ook:Strikt dieet helpt kinderen met ADHD
Lees ook:Omega-3 verbetert leesvermogen van kinderen
Lees ook:Dieet helpt spectaculair bij ADHD
Lees ook:Dieet vermindert ADHD-klachten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>