Gezin heeft invloed op ADHD van kind

ADHD is niet alleen erfelijk. Ook biologische en gezinsfactoren hebben invloed op de ontwikkeling van deze aandachtstekortstoornis. Dit blijkt uit promotieonderzoek van orthopedagoog Cathelijne Buschgens van het UMC St Radboud.

De laatste jaren is er veel belangstelling voor de genetische achtergrond van ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), een stoornis die gekenmerkt wordt door aandachtproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. Dat ook ‘de omgeving’ invloed heeft op ADHD, is weliswaar altijd verondersteld, maar nooit goed onderzocht.

Buschgens analyseerde onder andere enquêtegegevens die verzameld zijn in een Nederlandse studie onder enkele duizenden kinderen en hun ouders en leerkrachten. Zij ontdekte dat baby’s die bij de geboorte een hoog geboortegewicht (9 pond of hoger) hebben, meer kans op ADHD hebben.

Ook een moeder die rookt tijdens de zwangerschap en complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling zijn voorspellende waarden voor ADHD-gedrag van het kind. Het verband is het sterkst als ADHD vaker voorkomt in de familie. Maar ook zonder erfelijke belasting blijft de samenhang met deze factoren bestaan.

Buschgens noemt het opvallend, dat een hoog geboortegewicht een risicofactor voor ADHD is. ‘Van een laag geboortegewicht is bekend dat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid van een kind. Maar van een hoog geboortegewicht zijn veel minder langetermijnrisico’s bekend.’ De gezondheidszorg zou extra alert moeten zijn, als rondom een geboorte een combinatie van deze risicofactoren aanwezig is.

Ze onderzocht ook de relatie tussen ADHD en diverse gezinsfactoren. Een weinig warme, overbeschermende en afwijzende opvoeding hangt samen met meer ADHD-kenmerken bij het kind. Daarnaast heeft ADHD bij ouder(s) ook effect op de ouder-kind relatie, en wordt de verhouding tussen broertjes en zusjes onderling beïnvloed door ADHD-gedrag van één van de kinderen.

Een belangrijke aanbeveling van het proefschrift is dan ook om bij de behandeling van ADHD van een kind, of van een ouder, alle gezinsleden te betrekken.

Bron: UMC St. Radboud

Lees ook:Niet alle ADHD-patiënten zijn gelijk
Lees ook:Amandelen knippen tegen ADHD
Lees ook:‘Kinderen met ADHD neigen eerder naar drugs’
Lees ook:Genen ontdekt die ADHD veroorzaken
Lees ook:Kinderwebsite over ADHD

1 Reacties // Reageer

One thought on “Gezin heeft invloed op ADHD van kind

  1. Ikke

    Ik vraag me toch altijd af waar gewoon een druk karakter eindigt en ADHD begint. En hoe hard is die grens..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>