Genezing hersentumor komt dichterbij

Jaren heeft hij er met zijn team aan gewerkt, en nu lijkt het dan eindelijk zover. Moleculair bioloog en kankeronderzoekers Tom Würdinger heeft samen zijn zijn collega’s van het VU medisch centrum in Amsterdam een pil ontwikkelt die de groei van hersentumoren moet tegengaan.

Met de wereldvondst hopen ze duizenden levens te kunnen redden. Een hersentumor is de op een na meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen en jongvolwassenen. Het enige wat artsen nu kunnen doen is de tumor operatief verwijderen en vervolgens met straling en chemotherapie de overgebleven kankercellen aanpakken.

Een agressieve tumor komt echter vrijwel altijd terug na bestraling en chemo. De Amsterdamse artsen en onderzoekers hebben nu – samen met collega’s uit Nijmegen en Amerika – ontdekt hoe het kan dat hersentumoren steeds weer opnieuw groeien.

Ze hopen binnen een paar jaar een genezende behandeling te hebben gevonden in de vorm van een pilletje. Dat pilletje schakelt het enzym uit dat het mogelijk maakt dat kankercellen zich kunnen herstellen en aangroeien.

De enzymremmer is alleen nog getest op tumormonsters en muizen. Würdinger hoopt de pil volgend haar ook op patiënten te kunnen testen.

Bron: AD

Lees ook:Genezing kinderkanker weer stapje dichterbij
Lees ook:Zwitserland keurt experimentele behandeling hersentumor goed
Lees ook:Herfstkrokus nieuwe belofte tegen kanker
Lees ook:‘Mobiel bellen veroorzaakt geen hersentumoren’
Lees ook:Alcohol stimuleert groei tumoren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>