Genen ontdekt die ADHD veroorzaken

Het vermoeden dat de aandachtsstoornis ADHD voor een deel erfelijk bepaald is, was er al langer. Wetenschappers van de Universiteit van Cardiff hebben nu voor het eerst een directe genetische link gevonden.

‘Te vaak wordt ADHD gezien als een gevolg van een slechte opvoeding of ongezond eten’, vertelt Anita Thapar, professor neuropsychiatrische genetica. ‘Voor mij als arts stond als vast dat dat erg onwaarschijnlijk is. Nu kunnen we vol overtuiging zeggen dat ADHD een erfelijke ziekte is en dat de kinderen met die aandoening zich anders ontwikkelen dan de hersenen van andere kinderen.’

Thapar en haar collega’s vergeleken 366 kinderen met ADHD en meer dan 1000 kinderen zonder de stoornis. Ze ontdekten dat kinderen met ADHD in een chromosoom bepaalde DNA-delen missen of juist dubbel hebben.

Kinderen met ADHD hebben meer kans om een ouder met dezelfde aandoening te hebben. En een kind dat een identieke tweelingbroer of -zus heeft met ADHD, heeft dat deel zelfs 3 tot 4 keer zoveel kans om ook ADHD te hebben.

Naar schatting heeft 1 op de 50 kinderen ADHD. Zij zijn vaak erg druk en rusteloos, impulsief en makkelijk af te leiden. Dat levert hen zowel thuis als op school vaak problemen op.

De onderzoekers wijzen er wel op dat ADHD niet veroorzaakt wordt door één enkele genetische afwijking maar door een hele reeks aan veranderingen, die bovendien ook nog eens beïnvloed worden door de omgeving van het kind. Het zal dus nog wel enige tijd duren voordat een mogelijke genezing van de aandachtsstoornis mogelijk in zicht komt.

Bron: University of Cardiff

Lees ook:TV geen oorzaak ADHD
Lees ook:Strikt dieet helpt kinderen met ADHD
Lees ook:Kinderwebsite over ADHD
Lees ook:Dieet vermindert ADHD-klachten
Lees ook:Niet alle ADHD-patiënten zijn gelijk

1 Reacties // Reageer

One thought on “Genen ontdekt die ADHD veroorzaken

  1. Pingback: Niet alle ADHD-patiënten zijn gelijk | INFOPLAZA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>