Omgang met dieren verkleint kans op eczeem

Vrouwen die tijdens de zwangerschap veel in contact komen met boerderijdieren en katten krijgen kinderen die in hun eerste levensjaren beter beschermd zijn tegen eczeem. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Zürich.

Eczeem is een chronische aandoening, waarbij er rode, pijnlijke plekken op de huid ontstaan. De aandoening komt vooral bij kleine kinderen voor en wordt zowel door erfelijke als omgevingsfactoren veroorzaakt. In de westerse landen heeft ongeveer 1 op de 5 kinderen last van eczeem.

Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat kinderen die opgroeien op een boerderij, of waarvan de moeder tijdens de zwangerschap op de boerderij woont, minder vaak eczeem hebben.

Blootstelling aan landbouwhuisdieren en bacteriën die veel voorkomen op de boerderij, in combinatie met de consumptie van zuivel geven het immuunsysteem extra bescherming. Een wetenschappelijke onderbouwing was hier nog niet voor.

De Zwitserse wetenschappers onderzochten 1.063 kinderen, waarvan er 508 op de boerderij waren opgegroeid en 555 niet. Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap in contact kwamen met landbouwhuisdieren en katten hadden in de eerste twee levensjaren een kleinere kans om eczeem te krijgen.

De onderzoekers ontdekten ook dat 2 genen die belangrijk zijn voor de weerstand van een kind, bij de boerderij-kinderen anders tot uiting komen dan bij de niet-boerderijkinderen. Hieruit blijkt dat de omgeving invloed heeft op de ontwikkeling van het immuunsysteem.

Bron: Universiteit van Zürich

Lees ook:Kat verhoogt kans op eczeem
Lees ook:Borstvoeding beschermt niet tegen eczeem
Lees ook:Appels en vis tijdens zwangerschap goed tegen allergie baby
Lees ook:Zacht water helpt niet tegen eczeem
Lees ook:Antibiotica + zwangerschap verhoogt kans op astma

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>