Nederlandse jeugd leeftijd steeds gezonder

Goed nieuws over de Nederlandse jeugd: jongeren tussen de 11 en 16 jaar leven steeds gezonder! Ze ontbijten vaker, snoepen minder en drinken minder frisdrank dan een paar jaar geleden. In de leeftijdsgroep van 11 tot en met 14 jaar zijn ook alcoholgebruik en roken afgenomen. En niet onbelangrijk: de jeugd vindt zelf ook dat ze een aangenaam leven leiden.

Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut, het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Universiteit Utrecht onder ruim 5600 jongeren. Het onderzoek wordt in tientallen landen gehouden. Uit eerdere edities in 2001 en 2005 bleek ook al dat Nederlandse jongeren het relatief goed doen. Wel roken, drinken en blowen ze relatief veel.

Hoewel jonge kinderen minder drinken, blijft het alcoholgebruik onder 15- en 16-jarigen zorgelijk. ‘De 15- en 16-jarigen drinken nog net zoveel als een aantal jaren geleden – en dat is nog steeds veel te veel’, zo stelt hoofdonderzoeker Wilma Vollebergh van de Universiteit Utrecht.

 Ouders blijken nog altijd te onderschatten hoeveel hun kinderen drinken en roken. Wel realiseren ze zich steeds vaker dat roken en drinken schadelijk is voor hun kroost.

Jongeren zijn over het algemeen tevreden over de relatie met hun ouders. Vooral de relatie met hun vader ervaren ze als positiever. Dat geldt vooral voor de hoger opgeleide jongeren. Zij vertonen ook minder vaak ongezond gedrag. De onderzoekers pleiten er dan ook voor om de gezondheidsvoorlichting vooral te richten op de lager opgeleide jongeren.

Bron: Trimbos Instituut

Lees ook:Kinderen laten drank vaker staan
Lees ook:Allemaal op de gezonde toer!
Lees ook:Ouders onderschatten drankgedrag van hun puber
Lees ook:Flink zuipen is ‘cool’
Lees ook:Nederlandse jeugd voelt zich gezond

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>