Allergie voor hazelnoten sterk in opkomst

Steeds meer jonge kinderen zijn allergisch voor hazelnoten. Dat stelt professor immunologie Didier Ebo van de Universiteit Antwerpen.

Overgevoeligheid voor hazelnoten is zelfs de snelst groeiende allergie in Europa. Dat is het gevolg van de toenemende consumptie van deze noten, onder meer via chocolade.

‘Deze voedselallergie treft niet alleen volwassenen maar duikt opmerkelijk genoeg ook op bij heel wat jonge kinderen en zelfs zuigelingen die nooit hazelnoten aten’, zegt Ebo.

Zijn team deed onderzoek naar hazelnootallergie bij jonge kinderen en volwassenen en ontdekte dat de symptomen op jonge leeftijd vaak anders zijn.

Waar volwassenen er vaak vanaf komen met milde allergische reacties zoals een lichte zwelling van mond of keel, treden bij kinderen vaak veel heviger symptomen op.

Dat uit zich onder meer in een felle huiduitslag, zwellingen in de keel en mond en ademhalingsproblemen waardoor ze bewusteloos en in shock kunnen geraken, en zelfs overlijden.

Op zoek naar mogelijke verklaringen voor de voedselallergie controleerden de onderzoekers ook het bloed van zo’n 30 jonge baby’s met eczeem.

‘Ook zij hadden al antilichamen tegen hazelnoten aangemaakt. Een deel van hen zal die allergie meegekregen hebben omdat hun moeder hazelnoten of chocolade met deze noten gebruikte. Dat gebeurde zowel voor de geboorte via de placenta als erna via de borstvoeding. Maar we zoeken nog naar andere verklaringen,’ aldus de Vlaamse allergie-deskundige.

Hazelnootallergie is relatief nieuw. Notenallergie, en dan vooral pindanoten komt veel vaker voor.

Bron: Zita.be

Lees ook:Voedselallergie maakt opmars onder kinderen
Lees ook:‘Noten goed voor een slanke lijn’
Lees ook:Handje noten goed voor de lijn
Lees ook:‘Voedselallergie zit vaak in het hoofd’
Lees ook:Chocolade kan de helft minder vet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>