Vroege behandeling oogziekte voorkomt blindheid

Kinderen met erfelijke oogafwijkingen die tot blindheid leiden, kunnen het beste voor hun 10de jaar worden behandeld met gentherapie. Dat maakt de kans dat ze hun zicht behouden veel groter, zo blijkt uit onderzoek waarop oogarts Alberta Thiadens van het Erasmus MC in Rotterdam morgen promoveert. 

Tot nu toe was weinig bekend over deze aandoeningen en was het lastig om patiënten een therapie aan te bieden.

Mensen met erfelijke oogziekten hebben afwijkingen in hun genen. Door de niet functionerende genen te vervangen door een goed werkend gen, kunnen patiënten vaak weer beter zien.

Deze gentherapieën zijn nu volop in ontwikkeling voor patiënten met afwijkingen aan de kegeltjes, cellen in het netvlies die ervoor zorgen dat mensen scherp en kleuren zien. Gentherapie kan alleen slagen als er nog levende kegeltjes in het oog aanwezig zijn.

Thiadens ontdekte dat bij patiëntjes de kegels al snel verdwijnen. ‘De therapie kan het beste al vóór het 10de  jaar kan worden gegeven, als patiënten nog de meeste kegeltjes hebben.’

De promovenda heeft dit gezien door met een speciale scan alle lagen van het netvlies van kegelpatiënten te bekijken. De oogarts heeft ook kunnen vaststellen hoe verschillende oogziekten zich ontwikkelen.

Als alleen de kegels steeds minder goed gaan werken (kegeldystrofie) worden patiënten gemiddeld op 48-jarige leeftijd slechtziend. Als zowel de kegels als de staafjes slechter functioneren (kegel-staafdystrofie), gebeurt dat al op 23-jarige leeftijd. 

De onderzoeksresultaten helpen oogartsen bij het behandelen van patiënten. Aan het onderzoek hebben 500 patiënten met kegelaandoeningen meegedaan.

Bron: Erasmus MC

 

Lees ook:‘Risico staaroperatie wordt zwaar onderschat’
Lees ook:Proef met gentherapie start in VS
Lees ook:2016: 1 avocado a day, keeps the doctor away
Lees ook:Labyrint: Blind en toch kunnen zien
Lees ook:‘Taalstoornis na beroerte snel behandelen’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vroege behandeling oogziekte voorkomt blindheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>