Online cursus voor ouders van tiener met diabetes

Een puber met diabetes: dat betekent vaak extra zorgen en ruzies in het gezin. En extra gezondheidsrisico voor de jongere zelf. Tieners vergeten liever even dat ze diabetes hebben en nemen de behandeling vaak niet bepaald serieus.

Reden voor het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam om een online cursus voor ouders te ontwikkelen: www.mijntienerheeftdiabetes.nl. Speciaal voor die ouders die echt niet meer weten wat ze met hun tiener aan moeten.

Ouders weten maar al te goed hoe hoge bloedsuikers een grote kans geven op schade aan ogen, nieren en het zenuwstelsel. In de puberteit moet je als ouders leren om je kind los te laten. Maar hoe doe je wanneer je puber in de diabetesontkenning schiet en zich niet druk maakt om zijn bloedsuiker? Hoe geef je een jongere toch de vrijheid om volwassen te worden?

Maartje de Wit, wetenschappelijk onderzoeker van VUmc: ‘Tot nu toe is er altijd veel aandacht voor de tieners zelf. Maar heel weinig voor hun ouders. We hopen dat deze cursus hen steunt bij de problemen waar ze tegenaan lopen.’

Via de cursus krijgen de ouders informatie over verschillende manieren om met pubers om te gaan, inzicht in hun eigen manier van opvoeden, en concrete adviezen om hun situatie te verbeteren.

Bron: Diabetesfonds

 

Lees ook:Online hulp voor depressieve diabetespatiënten
Lees ook:Kinderen met diabetes stuiten op onbegrip
Lees ook:Tieners met diabetes hebben ondersteuning nodig
Lees ook:‘Jonge ouders weten te weinig over EHBO’
Lees ook:Jongere met diabetes leeft 10 tot 20 jaar korter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>