Afspraken over gezondere kantine op scholen

Het voedingsaanbod van kantines op scholen moet beter. Daar is iedereen het over eens. Scholen kunnen daar echter wel wat hulp bij gebruiken. Daarom hebben verschillende organisaties uit de onder cateringbranche, automatenbranche en het onderwijs de handen ineengeslagen en een handvest opgesteld dat scholen moet helpen om de kantine daadwerkelijk gezonder te maken.

Minister Schippers van Volksgezondheid krijgt morgen het eerste exemplaar van het Handvest ‘Gezonder Voedingsaanbod op Scholen’ aangeboden. Hierin staan afspraken over het verbeteren van het voedingsaanbod op scholen voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Alle ondertekenaars spannen zich in om schoolkantines gezonder te maken. Zo’n aanbod bestaat uit minimaal 75% basisproducten (zoals fruit, broodjes, salades) en maximaal 25% niet-basisvoedingsmiddelen (snoep, snacks). Morgen zetten de eerste partijen hun handtekening onder het handvest, waaronder GGD Nederland, Voedingscentrum en Albron Catering.

Het handvest gaat uit van een stap voor stap-aanpak om het aanbod te verbeteren. Alle ondertekenaars leveren hun eigen bijdrage, gaan samenwerken en kennis en ervaring delen. Leveranciers vergroten het assortiment van geschikte producten. Daarnaast is er informatie en advies op maat, bijvoorbeeld vanuit het programma De Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum.

Gezonde voeding zorgt voor leerlingen die beter in hun vel zitten, letterlijk én figuurlijk. Bovendien is het aannemelijk dat gezonde voeding zorgt voor betere prestaties. De kantine is bij uitstek de plek is om jongeren te helpen een gezond eetpatroon te laten ontwikkelen.

Bron: Ministerie van VWS

 

 

Lees ook:Scholen zijn maar moeilijk gezond te krijgen
Lees ook:‘Snoep en snacks de school uit’
Lees ook:‘Voedingsupplementen voor sporters zijn onzin’
Lees ook:Jeugd is niet geïnteresseerd in gezond eten
Lees ook:Scholen doen te weinig aan overgewicht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>