Artsen waarschuwen voor gevaarlijke babytherapie

Huisartsen en kinderartsen waarschuwen voor een therapie die bij baby’s wordt toegepast en waarbij baby’s worden gebogen of dubbelgevouwen. Ze noemen de therapie levensgevaarlijk; baby’s kunnen eraan overlijden.

Uit onderzoek van RTL-nieuws blijkt dat er een wildgroei aan alternatieve therapeuten is die de behandelmethode toepassen, voornamelijk bij huilbaby’s. Ook sommige reguliere fysiotherapeuten zouden de therapie toepassen onder de naam ‘cranio sacrale therapie’.

De therapie is volgens veel reguliere huis- en kinderartsen levensgevaarlijk omdat de ademweg van de baby’s erdoor belemmerd kan worden, er kunnen hartritmestoornissen ontstaan en het ruggenmerg kan worden afgeknikt.

Volgens Carin Verlaat, kinderarts in het UMC St Radboud in Nijmegen buigen zij nooit baby’s. ‘Alleen als het echt moet, als een kind bijvoorbeeld een ruggenprik moet krijgen. Maar dan doen we alleen onder de strengste bewaking, we controleren alles, de hartslag, de ademhaling et cetera.’

In Nederland werken circa 300 geregistreerde cranio sacraal therapeuten. Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) zegt zich bewust te zijn van de mogelijke risico’s van cranio sacraal therapie en benadrukt dat zij de therapie niet als fysiotherapie zien en dat ook osteopathie geen fysiotherapie is.
Ook de Nederlandse Osteopaten Federatie (NOF) laat weten dat diep buigen en dubbelvouwen geen osteopatische technieken zijn.

Huisartsen en kinderartsen raden ouders aan om goed het onderscheid te maken tussen alternatieve en reguliere behandelingen en zich goed te laten informeren over de mogelijke risico’s van een therapie voordat zij hun kind eraan blootstellen.

Bron: RTL Nieuws

 

Lees ook:‘Alternatieve behandeling kunnen levensgevaarlijk zijn’
Lees ook:Manuele therapie is veilig
Lees ook:Kinderartsen in de bres voor illegale patiënten
Lees ook:‘Posttraumatische stressstoornis is vaak beter te behandelen’
Lees ook:Fysio verkleint kans op longontsteking

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Artsen waarschuwen voor gevaarlijke babytherapie

 1. peet

  Mijn kind is door een creanio sacraal therapeut behandeld die tevens fysiotherapeut is. Deze man heeft mijn kind niet dubbelgevouwen of andere rare dingen gedaan; alleen heel relaxed zijn ahnden op het kind gelegd terwijl de kleine gewoon aangekleed was. En van een huilbaby kreeg ik een heerlijk vrolijk kind. Geen idee hoe het gewerkt heeft, maar het werkte. Twee behandelingen waren genoeg.
  Ik ben er van overtuigd dat er veel kwakzalvers zijn en zogenaamde behandelaars die levensgevaarlijek handelingen uitvoeren. Maar vergeet niet dat er ook goede behandelaars tussen zitten….

    /   Reply  / 
 2. Micheel

  Het is belangrijk denk ik om de mensen te waarschuwen dat zulke behandelingen gevaarlijk kunnen zijn voor een baby maar ook belangrijk om niet alle therapeuten over een kam te scheren!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>