IGZ erkent fouten in zaak baby Jelmer

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) erkent dat zij ernstig tekortgeschoten is in de zaak van baby Jelmer, die in 2007 een hersenbeschadiging opliep tijdens een darmoperatie in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Dat schrijft de inspectie op haar website. Toch schokkend dat ze vijf jaar de tijd nodig hebben gehad om tot dat inzicht te komen!

Jelmer raakte zwaar geestelijk en lichamelijk gehandicapt. Het UMCG en ook de inspectie gaven destijds geen opheldering over de oorzaak van de hersenbeschadiging. De IGZ is al ruim 4 jaar bezig met een rapport over de zaak. Dat overigens nog steeds niet is verschenen.

Maar na de verschijning van het rapport van de onderzoekscommissie De Vries- dat minister Schippers van Volksgezondheid gisteren naar de Tweede Kamer stuurde – moest de IGZ wel buigen.

De Commissie-De Vries concludeert dat de inspectie tekort is geschoten in de behandeling van de zaak van baby Jelmer en formuleert in totaal 14 aanbevelingen. Die hebben betrekking op de aansturing, werkprocessen, duidelijkheid van de rol van de IGZ zowel bij meldingen en klachten van individuele burgers en de communicatie rondom de behandeling van meldingen naar burgers en beroepsbeoefenaren, evenals de werkcultuur.

De IGZ zegt nu de analyse te herkennen en erkennen en zal de aanbevelingen van de Commissie-De Vries onverkort overnemen.

Tros Radar en de Nationale Ombudsman – die eerder ook een rapport over de zaak Jelmer publiceerde en daarin fel uithaalde naar de inspectie – startte juist deze week een meldpunt voor klachten over de IGZ.

Bron: IGZ

 

Lees ook:‘UMCG en inspectie falen na operatie baby Jelmer’
Lees ook:Ombudsman start onderzoek naar IGZ
Lees ook:‘IGZ faalde in zaak neuroloog Jansen Steur’
Lees ook:IGZ moet beter luisteren en communiceren
Lees ook:Meldpunt voor klachten over inspectie gezondheidszorg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>