Discussie over gedwongen anticonceptie barst los

Mag je mensen die niet in staat zijn om een kind op te voeden, bijvoorbeeld omdat ze verslaafd zijn, verstandelijk gehandicapt of psychiatrisch patiënt, verplichten tot anticonceptie?

Actualiteitenprogramma Zembla opende gisteren opnieuw de discussie. Met als opvallende aanzwengelaar mr. Pieter van Vollenhoven: ‘De overheid heeft een verantwoordelijkheid om de kinderen te beschermen en als je kijkt naar de aantallen en je praat dan ook nog maar eens bij de bekende aantallen over het topje van de ijsberg, dan heb je geen keus.’

Jaarlijks sterven meer dan vijftig kinderen als gevolg van mishandeling. Dat is maar liefst één kind per week. Dat is onverteerbaar.

En wie kent niet het verhaal van het gezin met verslaafde ouders met psychiatrische stoornissen die maar kinderen bleven maken, terwijl elk kind direct na de geboorte uit huis werd geplaatst. Dat zijn onwenselijke situaties.

Vraag is wat je eraan kunt doen? En dat is nog geen eenvoudige vraag. Want aan de ene kant heb je het recht van het kind. Maar wat te denken van de integriteit van het lichaam. Dat is ook een fundamenteel mensenrecht. Je mag niet zomaar tegen iemands wil een prikpil geven of een spiraaltje plaatsen.

Maar moeten we dan maar lijdzaam toezien hoe vrouwen maar kinderen blijven baren en die kinderen zonder biologische ouders in een pleeggezin opgroeien?

Bij Nieuwsuur vond gisteravond ook een discussie over verplichte anticonceptie plaats. Duidelijk werd wel dat het lastigste is om te bepalen wie je wel en wie je niet wilt en kunt verbieden om kinderen te krijgen. Waar leg je de grens?

Daarover zal de komende tijd gediscussieerd moeten worden. Wat mij betreft is de rechter in dit geval de meest geschikte persoon om daarover een beslissing te nemen. Dat doet hij immers nu ook al bij uithuisplaatsingen van kinderen.

Maar wat mij betreft beginnen we met de grens te leggen bij ouders die eerder hebben bewezen niet voor een kind te kunnen zorgen. Laat hen eerst maar eens hun leven op de rit krijgen en bewijzen dat ze voor hun kind kunnen zorgen, voordat ze een tweede op de wereld zetten.

Hoe denk jij hierover? Laat je mening achter of doe mee aan de poll op de website!

Lees ook:Verplicht inenten tegen polio of niet?
Lees ook:Bewust Alleenstaande Moeder: egoïstisch of niet?
Lees ook:Ouders willen een herfstkind
Lees ook:Ouders! Wakker worden!
Lees ook:‘Begeleiding bij 20 wekenecho kan beter’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Discussie over gedwongen anticonceptie barst los

  1. Nina

    Er zijn inderdaad schrijnende voorbeelden. Anderzijds ben ik bang voor ándere schrijnende gevallen. Bij bewezen ongeschiktheid vind ik in ieder geval een duidelijke en acceptabele grens.

    Wat wel bijzonder is: op scholen is bijv. wel heel veel aandacht voor omgaan seksualiteit. Maar ik kan me niet herinneren dat we basisvaardigheden kregen aangeleerd voor opvoeden. Kan daar niet wat meer aandacht voor komen?

    Hoewel ik zie dat sommige eenvoudige mensen góed kunnen opvoeden terwijl het niet altijd gezegd is dat hogeropgeleiden dat wél kunnen. Grenzen stellen is bijv. heel moeilijk.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>