Luchtverontreiniging slecht voor zwangere vrouw én kind

Blootstelling aan luchtverontreiniging tijdens de zwangerschap kan effect hebben op de gezondheid van moeder en kind. Dat blijkt uit een studie onder ruim 7000 zwangere vrouwen in Rotterdam.

Vrouwen die tijdens de zwangerschap aan hoge concentraties luchtverontreiniging worden blootgesteld, hebben gemiddeld een hogere bloeddruk en een grotere kans op zwangerschapshypertensie (hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap). Daarnaast hebben zij een grotere kans om te bevallen van een te vroeg geboren kind, en hebben de kinderen een lager geboortegewicht.

Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het Erasmus MC en TNO in de grootschalige Generation R Studie. Onderzoekster Edith van den Hooven promoveert op dit onderzoek op 19 april aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Binnen Generation R zijn voor ruim 7.000 zwangere vrouwen in Rotterdam gegevens verzameld over luchtverontreiniging, het verloop van de zwangerschap en de gezondheidseffecten bij moeder en kind. De vrouwen waren zwanger tussen 2001 en 2006.

Er is gekeken naar de blootstelling aan fijnstof en stikstofdioxide op het woonadres van de zwangere vrouwen. In Rotterdam zijn de concentraties van deze stoffen vooral verhoogd in de buurt van snelwegen en langs binnenstedelijke straten met veel verkeer.

De verbanden werden gevonden bij moeders die waren blootgesteld aan luchtverontreiniging vergelijkbaar met de huidige niveaus, en voor fijnstof zelfs bij concentraties onder de normen voor luchtkwaliteit. Volgens de onderzoekers geven de bevindingen aan dat luchtverontreiniging ook onder de huidige normen nadelige effecten kan hebben op de gezondheid.

Ook geven ze aan dat er vervolgonderzoek nodig is in andere populaties en andere gebieden om deze bevindingen te bevestigen en om meer inzicht te krijgen in de onderliggende mechanismen die een rol kunnen spelen bij de effecten van luchtverontreiniging op de zwangerschap.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:‘Luchtverontreiniging veroorzaakt geen vroeggeboorte’
Lees ook:‘Psychische zorg zwangere moet beter’
Lees ook:‘Antidepressiva schadelijk voor ongeboren kind’
Lees ook:‘Zwangere kan beter geen paracetamol slikken’
Lees ook:Roken tijdens zwangerschap vergroot kans op dik kind

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Luchtverontreiniging slecht voor zwangere vrouw én kind

 1. Kevin

  Volgens mij is ALLES slecht voor het ongeboren kind. Het is bijna onmogelijk om niet iets schadelijks binnen te krijgen, zij het via voeding, water of lucht,.

    /   Reply  / 
  1. Amber

   Valt wel mee hoor. We moeten ook weer niet overdrijven. Voldoende rust en ontspanning, geen stress, gezond eten, goed slapen en blijven bewegen. Meer kun je niet doen om je kindje een goede start te geven.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>