Kind geneest steeds vaker van leukemie

De overlevingskansen van kinderen met leukemie zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Genas in de jaren zeventig slechts 30%, nu is dat gemiddeld 80% en bij sommige typen leukemie zelfs 90%. Dat stelt Prof. Anne Uyttebroeck van de afdeling Kinderhemato-oncologie van het Leuvense UZ Gasthuisberg in het Belgische gezondheidsmagazine Bodytalk.

Leukemie is de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen. Jaarlijks krijgen in Nederland zo’n 100-200 kinderen de diagnose leukemie. Het is feitelijk een verzamelnaam voor verschillende soorten van bloedkanker, of beter gezegd kanker van witte bloedcellen (leukocyten).

Bij leukemie wordt het groeiproces van witte bloedcellen op een kwaadaardige manier veranderd. Hierdoor kunnen de bloedcellen zich niet ontwikkelen tot rijpe witte bloedcellen en kunnen ze hun taak – het lichaam beschermen tegen ziekteverwekkers – niet meer goed uitvoeren.

Daarnaast blijven die onrijpe witte bloedcellen zich ongeremd vermenigvuldigen, waardoor er een tekort ontstaat van zowel normale witte als rode bloedcellen.

De oorzaak van leukemie is nog steeds onbekend. De behandeling bestaat vooral uit chemotherapie waarbij de leukemiecellen worden vernietigd door middel van medicijnen. Soms aangevuld met met immunotherapie, waarbij het menselijke afweersysteem wordt versterkt om de kankercellen te bestrijden.

In sommige gevallen is ook een stamceltransplantatie of beenmergtransplantatie noodzakelijk. In het eerste geval worden gezonde stamcellen uit het bloed worden gehaald en getransplanteerd. In het tweede geval worden ongezonde beenmergcellen vervangen door gezonde beenmergcellen. Deze gezonde beenmergcellen kunnen afkomstig zijn van de patiënt zelf of van een donor.

Bron: Goed Gevoel

Lees ook:250 potentiële kankergenen ontdekt
Lees ook:Doorbraak in strijd tegen leukemie
Lees ook:Viagra goed voor je darmen
Lees ook:Kijken naar zieke mensen is gezond
Lees ook:‘Defect immuunsysteem oorzaak chronische vermoeidheid’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kind geneest steeds vaker van leukemie

  1. jobjol

    Kijk, dat zijn mooie resultaten. Hopelijk wordt die laatste 10%-20% ook opgelost in de toekomst.
    Het is echt een hele nare ziekte.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>