Oorzaak ernstige zwangerschapsvergiftiging ontdekt

Onderzoekers van het VU medisch centrum in Amsterdam hebben een gen ontdekt dat verantwoordelijk is het HELLP-syndroom, een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging. De complicaties van dit syndroom kunnen levensbedreigend zijn voor moeder en kind.

Het HELLP-syndroom is een ernstige zwangerschapsziekte waarbij de zwangere vrouw klachten krijgt door afbraak van rode bloedcellen, leverstoornissen en bloedstollingsproblemen. Daardoor wordt ook de groei van het kind ernstig verstoord.

De onderzoekers bestudeerden het DNA van 20 kinderen met een moeder die het HELLP-syndroom kreeg. Zo ontdekten zij een gen dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van dit syndroom.

De oorzaak van het HELLP-syndroom was tot op heden onbekend. Het vermoeden bestond al dat er een genetische oorzaak is en dat die bij het kind ligt. Door een defect in de genen van het kind gaat er iets mis tijdens de aanleg van de placenta (moederkoek).

Deze genen regelen normaal gesproken het proces in de placenta waarbij een essentiële verbinding wordt gemaakt tussen de bloedcirculatie van de moeder en het kind.

Als de moederkoek faalt in dit proces leidt dit in de moeder tot het HELLP-syndroom, wat een betere term is dan zwangerschapsvergiftiging, omdat er helemaal geen sprake is van een gif.

De bevindingen van de Amsterdamse onderzoekers kunnen leiden tot preventie en verbetering van therapie van het HELLP-syndroom.

Bron: VUmc

Lees ook:Moederkoek nog steeds op het menu in China
Lees ook:Nieuw gen Down syndroom ontdekt
Lees ook:Uitgebreidere screening syndroom van Down
Lees ook:Gen voor haargroeiziekte ontdekt
Lees ook:Bloeddruk meten tijdens eerste helft zwangerschap vaak onnodig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>