Roken mag straks pas vanaf je 18e

De leeftijd waarop jongeren sigaretten of shag mogen kopen gaat omhoog van 16 naar 18 jaar. Het kabinet heeft vandaag ingestemd met een wetsvoorstel van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid.

Het wetsvoorstel gaat zo spoedig mogelijk naar de Tweede Kamer. De tabaksindustrie liet – verrassend – eerder deze week al weten voorstander te zijn van de leeftijdsverhoging.

Gezondheidsorganisaties zoals KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en Astma Fonds zijn blij dat de leeftijdgrens voor het kopen van sigaretten wordt verhoogd van 16 naar 18 jaar. Ze benadrukken echter wel dat de hogere leeftijdsgrens pas effectief is als ook andere maatregelen worden genomen om te voorkomen dat kinderen beginnen met roken.

Zo zou ook het bezit en gebruik van sigaretten onder de 18 jaar strafbaar moeten zijn. En ook het volledig rookvrij maken van schoolterreinen, horeca en sportterreinen moet deel uit maken van de samenhangende aanpak.

Overigens wordt ook de minimumleeftijd voor alcohol verhoogd naar 18 jaar.

Bron: RTL/ Blik op Nieuws

Lees ook:Dagelijks raken 100 kinderen in ons land verslaafd aan sigaretten
Lees ook:‘Verbied roken op schoolplein’
Lees ook:De E-sigaret: de eerste stap in stoppen met roken
Lees ook:New York: geen sigaretten onder 21 jaar
Lees ook:Jonge beginnende rokers snel verslaafd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>