‘Röntgenfoto en CT-scan vergroten kans op kinderleukemie’

Artsen moeten terughoudend zijn met röntgenfoto’s en CT-scans bij zwangere vrouwen en jonge kinderen. De ioniserende straling die daarbij vrijkomt kan de kans op kinderleukemie vergroten. Dat adviseert de Gezondheidsraad in vandaag verschenen rapport.

De Belgische Hoge Gezondheidsraad en de Nederlandse Gezondheidsraad hebben gezamenlijk in kaart gebracht welke omgevingsfactoren een rol spelen bij het ontstaan van kinderleukemie.

Een verband tussen kinderleukemie en omgevingsinvloeden is in veel gevallen moeilijk aan te tonen. Maar in het geval van ioniserende straling is er volgens beide gezondheidsraden wel degelijk een verband.

Voor de blootstelling aan benzeen is dat ‘waarschijnlijk’. Roken door ouders en blootstelling aan bestrijdingsmiddelen en bepaalde andere chemische stoffen, zoals PCB’s, kan ‘mogelijk tot waarschijnlijk’ kinderleukemie veroorzaken.

Verder zijn er twee invloeden als ‘waarschijnlijk’ beoordeeld die juist beschermend kunnen werken. Het gaat om het krijgen van borstvoeding en het bezoeken van een kinderdagverblijf of andere contacten tussen jonge kinderen.

Voor alle andere omgevingsfactoren die bestudeerd zijn, inclusief elektromagnetische velden in de buurt van hoogspanningslijnen, is het bestaan van een verband beoordeeld als ‘mogelijk’, ‘onzeker’ of ‘onbekend’.

Volgens het rapport wordt leukemie bij kinderen veroorzaakt door een complex samenspel tussen genetische factoren en omgevingsinvloeden die zowel natuurlijk kunnen zijn als door de mens veroorzaakt.

De meeste gevallen van kinderleukemie kunnen naar alle waarschijnlijkheid niet voorkomen worden en het zal vermoedelijk nooit mogelijk zijn om de oorzaak van individuele gevallen van kinderleukemie te achterhalen. Dat houdt in dat er ook nauwelijks beschermende maatregelen te nemen zijn.

Bron: Gezondheidsraad

Lees ook:Aantal bijwerkingen bij vaccinaties beperkt
Lees ook:GSM niet schadelijk voor de gezondheid
Lees ook:Geen verhoogde kans op kanker bij bellende kinderen
Lees ook:Medici onnodig blootgesteld aan röntgenstraling
Lees ook:Zon ook bij bewolking slecht voor ogen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>