Babysterfte rond geboorte gehalveerd

De babysterfte in Nederland is sinds 2004 met de helft afgenomen. Dat komt doordat de zorg rondom zwangerschap en geboorte sterk is verbeterd, schrijft minister Edith Schippers (VWS) aan de Tweede Kamer. De conclusies komen uit de marktscan ‘Zorg rondom zwangerschap en geboorte’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

In 2003 had Nederland nog een van de hoogste sterftecijfers in Europa. Elk jaar overleden circa 1700 baby’s. Uit de cijfers van de NZa blijkt dat het aantal baby’s dat voor, tijdens of kort na de geboorte sterft de laatste jaren gestaag is gedaald van ruim 1300 in 2006 tot 996 in 2010.

Uit de marktscan blijkt dat de geboortezorg in Nederland goed toegankelijk is, er voldoende aanbod is, en de reistijd voor het grootste deel van de zwangere vrouwen voldoet aan de norm.

Wel stijgen de kosten van geboortezorg in Nederland. Dit komt onder andere door de uitbreiding van het basispakket, waardoor meer zorg wordt geleverd in de eerstelijns verloskundige zorg en kraamzorg. Ook stijgen de verloskundige tarieven en het aantal verwijzingen naar gynaecoloog.

Voor de NZa wegen de verbeteringen van kwaliteit van de geboortezorg op tegen de kostenstijging.

Bron: Ministerie van VWS

Lees ook:CZ start pilots die babysterfte moeten terugdringen
Lees ook:Grote verschillen in babysterfte binnen Nederland
Lees ook:Ziekenhuizen maken plan voor 24-uurs bevallingszorg
Lees ook:Lange reistijd naar ziekenhuis verhoogt babysterfte
Lees ook:Kleine Baby’s, Grote Zorg terug bij SBS6

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>