Overgewicht leidt tot zwangerschapscomplicaties

Overgewicht is al vaker aangewezen als veroorzaker van complicaties tijdens de zwangerschap, maar er is tot nu toe nog maar weinig bewijs gevonden. In Zweden is een studie uitgevoerd waarbij is gekeken naar het verband tussen een toename van het gewicht in de periode tussen de eerste en de tweede zwangerschap en het risico op complicaties tijdens die tweede zwangerschap. Hieruit blijkt dat vrouwen die na hun eerste zwangerschap maar niet van die extra kilo’s afkomen, meer kans hebben op complicaties als zwangerschapsdiabetes of een keizersnede. Opvallend is dat dit gold voor zowel vrouwen met overgewicht als voor vrouwen met een gezond gewicht.

Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat vrouwen die 3 BMI-punten aankomen een extra groot risico hebben op zwangerschapsvergiftiging (+78%), zwangerschapshypertensie (+76%), zwangerschapsdiabetes (+109%), keizersnede (+32%), doodgeboorte (+63%) en een te hoog lichaamsgewicht van de baby (+87%).

De resultaten laten volgens de onderzoekers zien dat er een causaal verband is tussen overgewicht of obesitas en de kans op een ongunstige zwangerschapsuitkomst. Opvallend is dat de extra kilo’s ook negatieve effecten hebben bij vrouwen die een gezond gewicht hebben. Vrouwen die een normaal gewicht hebben (een BMI van 25 of minder), maar tussen twee zwangerschappen méér dan twee punten op de BMI-index aankomen, lopen net als dikkere moeders meer risico op zwangerschapsziektes.

De onderzoekers pleiten ervoor vrouwen met overgewicht of obesitas het dringende advies te geven af te vallen als zij zwanger willen worden, en vrouwen met een normaal lichaamsgewicht aan te raden hun gewicht op peil te houden.

Bron: MediLingua

Lees ook:Met overgewicht grotere kans op miskraam
Lees ook:Met keizersnede meer kans op overgewicht
Lees ook:Keizersnede verhoogt risico op dik kind
Lees ook:Meer complicatie bij zwangere vrouwen met overgewicht
Lees ook:Keizersnede veiliger bij stuitligging

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>