Alleen ernstig overgewicht blijkt dodelijk

Uit het onderzoeksrapport van het Wereld Kanker Fonds bleek onlangs dat overgewicht een belangrijke risicofactor is voor het krijgen van kanker. Volgens Amerikaanse onderzoekers loopt het allemaal niet zo’n vaart.

Amerikaanse onderzoekers die eerder het verband tussen sterfte en overgewicht analyseerden hebben die cijfers nu uitgesplitst naar doodsoorzaak.

De sterfte aan hart- en vaatziekten neemt bijvoorbeeld pas duidelijk toe bij een BMI boven de 30. Dat schrijven ze in het deze week uitgekomen Journal of the Medical Association of America.

De BMI is een maat voor overgewicht, te berekenen door het gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van de lengte in meters. Boven een BMI van 25 is er sprake van overgewicht; boven de 30 van vetzucht. Extra sterfte door dik zijn is er bij een BMI boven de 30.

Mensen die een beetje te dik zijn sterven eerder aan diabetes, maar minder vaak aan aan kanker. Extra sterfte door dikte treedt pas op bij ernstige vetzucht. Te dikke mensen raken wel steeds vaker gehandicapt.

Maar ook handicaps en ‘functionele beperkingen’ ontstaan vooral bij een BMI boven de 30. Criteria voor die beperkingen zijn of iemand tien treden zonder pauze kan traplopen, 400 meter kan wandelen, kan knielen en hurken, of een gewicht van vijf kilo kan dragen.

Zie ook: Vleeswaren in de ban vanwege risico op kanker

Lees ook:Darmbacteriën spelen rol bij overgewicht
Lees ook:Dik zijn heeft veel nadelen
Lees ook:Dik zijn is besmettelijk
Lees ook:Amerikaanse honden mogen afslankpil
Lees ook:Overgewicht is niet zo ongezond als iedereen denkt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>