Scholen zijn maar moeilijk gezond te krijgen

Eén op de 8 kinderen in Nederland is te dik. Het is niet enkel een cijfer, je ziet het ook als je op het schoolplein om je heen kijkt. Ouders hebben natuurlijk als eerste de taak om het gewicht van hun kinderen op peil te houden. Maar een goede tweede plaats is weggelegd voor de school. Daar brengen kinderen immers het grootste deel van de dag door.

Het Voedingscentrum probeert al jaren om Nederlandse scholen gezond te krijgen. Bijvoorbeeld met het project Schoolgruiten, waarbij kinderen op de basisschool groente en fruit uitgedeeld krijgen.

Recent bleek uit onderzoek van de VU Amsterdam dat dit een positief effect heeft op de gezondheid van kinderen.

Een stuk minder soepel verloopt het aantal aanmeldingen voor de Stimuleringsprijs voor De Gezonde Schoolkantine, dat zich richt op de middelbare scholen. Het Voedingscentrum heeft de deadline om je aan te melden uitgesteld tot 3 oktober.

Onder de noemer De Gezonde Schoolkantine probeert het Voedingscentrum Nederlandse schoolkantines zover te krijgen dat ze bewuster met het aangeboden menu omgaan.

Middelbare scholen kunnen, na het indienen van een plan om de kantine gezonder te krijgen, een beloning krijgen van 10.000 euro. Het is voor de derde keer dat de wedstrijd wordt georganiseerd. Er hebben zich echter nog maar zo’n 54 scholen aangemeld, terwijl er plek is voor 75.

Toch jammer dat de middelbare scholen zo weinig enthousiast zijn. Juist in de puberleeftijd moeten leerlingen warm gemaakt worden voor lekkere en gezonde voeding.

Het heeft weinig zin als je op de basisschool van alles over gezond eten leert en je vervolgens op de middelbare school een broodje kroket en een patatje kunt krijgen!

Basisscholen lijken over het algemeen heel wat enthousiaster te zijn over gezonde voeding. Voor het Nationaal Schoolontbijt meldden zich 4300 scholen aan, terwijl er plek was voor 2500.

Het kabinet vindt het ook belangrijk dat scholen gezonde kantines aanbieden. Minister Rouvoet van Jeugd en gezin wil dat 2015 alle scholen een gezonde kantine hebben. Vijf jaar te laat natuurlijk, maar zoals het er nu naar uit ziet gaat Rouvoet die tijd wel nodig hebben!

Lees ook:‘Snoep en snacks de school uit’
Lees ook:Scholieren willen best gezond snacken
Lees ook:Afspraken over gezondere kantine op scholen
Lees ook:Het is gezond als kinderen zelf fietsen
Lees ook:Kinderen weten best wat gezond eten is!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Scholen zijn maar moeilijk gezond te krijgen

  1. carmelita chote

    Helemaal mee eens. De cultuur in Nederland zou ook moeten veranderen en kinderen een gezonde warme maaltijd aanbieden op school. Hoe vaak komt het niet voor , dat ouders druk thuis komen en dat de puber al van alles gesnackt heeft en dat ouders niet aan toe komen om gezond ,laat staan verantwoord gezonde maal op tafel te krijgen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>