Dag Sonja Bakker, Hallo Dr. Frank


Diëten blijft hip, hoe je het ook wendt of keert. Sonja Bakker mag dan net het bijltje er bij neer hebben gegooid. Een mogelijke opvolger staat al klaar.

Afgelopen weekeinde wierp Dr. Frank zich in De Telegraaf op als de nieuwe hulp in de strijd tegen de kilo’s. Niet met een spiksplinternieuw dieet, maar ach wat maakt het uit. We hebben weer iemand aan wie we ons kunnen vastklampen!

Populair is het dieet, want als we De Telegraaf mogen geloven, dan is er een stormloop ontstaan op de dieettips van dr. Frank. In 1 dag tijd hadden zich al meer dan 10.000 mensen aangemeld voor zijn tips die ervoor moeten zorgen dat je een kilo per week afvalt.

De vraag was zelfs zo groot, dat zijn websiteurenlang onbereikbaar was.

Frank van Berkum, zoals hij met zijn achternaam heet, is een internist uit Hengelo. Hij heeft als deskundige op het gebied van overgewicht, voeding en diëten intensief onderzoek gedaan naar het bestrijden van overwicht.

Hij ontwikkelde een dieet dat rijk is aan eiwitten en arm aan koolhydraten.

Volgens dr. Frank heeft een eiwittendieet heeft een belangrijk effect: het verbrandt vet zonder je spiermassa aan te tasten. Daarmee voorkom je het bekende ‘jo-jo effect’. Je zou er sneller en beter mee afvallen.

In samenwerking met De Telegraaf gaat hij nu bewijzen hoe eenvoudig het is om in 10 weken tijd 10 kilo af te vallen. Na die tijd wordt het gebruik van koolhydraten weer langzaam opbouwd, waarbij het de bedoeling is dat je op gewicht blijft.

Toch grappig hoe je – als je het een beetje slim aanpakt – als arts, diëtist of afslankdeskundige steeds weer het wiel opnieuw kunt uitvinden!

Zie ook: Helpt het dieet van Dr. Frank écht?

Lees ook:Gezond slank met Dr. Frank een bestseller
Lees ook:Helpt het dieet van Dr. Frank écht?
Lees ook:Is het Dr. Frank-dieet veilig voor mensen met diabetes?
Lees ook:Is Dr. Frank dieet wel goed voor je cholesterol?
Lees ook:Dr. Frank: oud dieet in nieuw jasje

19 Reacties // Reageer

19 thoughts on “Dag Sonja Bakker, Hallo Dr. Frank

 1. MetaBool

  Eiwitrijke (en koolhydraatarme) methodes om af te vallen zijn bepaald niet nieuw. Vetarm, zoals dr. Frank tevens aanbeveelt, is niet nodig. Je kunt beter voldoende calorieën naar binnen blijven werken om te voorkomen dat je lichaam te veel op de spaarstand gaat werken.
  |
  Dat je calorie-arm moet eten om af te vallen zit er bij velen zo ingebakken dat hele volksstammen in Sonja Bakker en soortgelijke methodes geloofden. Onterecht, blijkt telkens weer. Ook ik vraag me af of we eindelijk een doorbraak krijgen. Eiwitrijk/koolhydraatarm werkt wel; dat is wetenschaqppelijk aangetoond. Of het beklijft hangt vooral af van wat je doet als je op gewicht bent maar het staat wel als een paal boven water dat je deze methode veel beter kunt volhouden dan calorieënbeperkt.

    /   Reply  / 
 2. janny de boer

  Nu snap ik waarom mijn ingezonden stuk naar de telegraaf niet gepubliceerd wordt.De krant werkt samen met dr. frank. Het onderstaand bericht heb ik gisteren gestuurd.

  In het nieuws las ik gisteren een bericht dat Dr. Frank wetenschappelijk heeft onderzocht dat het meer eten van eiwitten en minder nuttigen van vetten en koolhydraten het afvallen bevordert.
  Dr. Frank doet voorkomen alsof hij de uitvinder is van dit dieetplan. Misschien dat hij de auteursrechten gekocht heeft, zo niet ,dan strijkt hij met de veren van Dr. Tarnower en pleegt hij plagiaat.
  Deze methode bestaat nl. al sinds 1979 en is onderzocht door Dr. Tarnower. Er is zelfs een boek, Het complete Scarsdale dieet, oorspronkelijk uitgegeven door ” Bantam Books. Inc., New York “en vertaald door uitgeverij “Bosch & Keuning nv. Baarn ” Dit boek heb ik in mijn bezit. In dit boek worden ook de gevaren genoemd van een te lange periode met een hoog eiwit dieet en mag men dit maar twee weken volgen, waarna twee weken een dieet zonder pasta, suiker, aardappelen maximaal twee sneetjes brood en weinig alcohol gevolgd wordt. Dit heet het “blijf fit dieet “en kun je een kilo per week afvallen. dat laatste deel heeft Dr. Frank gewoon gebruikt. Hij had zich veel moeite met zijn “onderzoek” kunnen besparen. Ook de vragen die hij op de mail meldt staan in het boek genoemd.
  De miljoenen Euro”s subsidi die hiervoor gebruikt zijn , is dus overbodig, het idee was al uitgevonden, deze miljoenen waren beter besteed aan onderzoek voor mensen met eetstoornissen, of andere medische problemen.
  Misschien had Dr. Frank zijn pensioen belegd? Waardoor hij nu wat financien moet creeren?

    /   Reply  / 
 3. Laila

  Ik heb mij ook opgegeven, ben benieuwd of ik er nog iets van hoor.
  |
  @ Janny de Boer: wat gebeurt er eigenlijk als je zo’n eiwitdieet langer dan 2 weken volgt, waarom is dat ongezond? Ik ben zeer geïnteresseerd in dit onderwerp.

    /   Reply  / 
  1. janny de boer

   In het boek van dr. Tarnower staat dat je beslist niet langer dan 14 dagen het eiwitrijk dieet mag volgen. Na die 14 dagen volg je het “blijf fit dieet” en als je meer kilo’s dient af te vallen dan kun je 2 weken later weer starten met het eiwitrijk dieet voor 14 dagen. Er wordt bij gemeld dat het waarschijnlijk voor sommigen zonder nadelige gevolgen twee keer 14 dagen achter elkaar gevolgd kan worden, maar raadt het af. Zelf heb ik dit dieet plm. 20 jaar geleden 14 dagen gevolgd,( ik was 3 kilo te zwaar en ben niet zo geschikt om op dieet te gaan, denk dan de hele dag aan eten :-) Ik kreeg een acute jicht-aanval. Als ik nu een kilootje kwijt moet gebruik ik alleen het “Blijf fit dieet” uit dat boek en heb met die ervaring culinaire recepten samengesteld. Van jichtaanvallen geen last meer ik voel me fantastisch, eet lekker en blijf op gewicht.

     /   Reply  / 
   1. Laila

    Bedankt voor je antwoord Janny!

      /   Reply  / 
 4. Geertje van der Meer

  Oude wijn in nieuwe zakken!
  Atkins, South Beach, Heller, Montignac, dr. Frank etc.één pot nat.
  Snel afvallen, snel aankomen en nog steeds niets geleerd.

    /   Reply  / 
  1. MetaBool

   Geertje van der Meer kan als geen ander beschrijven hoe een koolhydratenverslaving werkt. Het is ronduit verbazingwekkend dat ze met die verslavingsaspecten absoluut niet aan de slag gaat, waardoor ze domweg in stand blijven. Verdiep je er eens in, Geertje, en ervaar waarom koolhydraatarm op termijn een grotere kans van slagen heeft dan jouw methodiek. Degene die toepast, jij, moet leren, niet degenen die ondergaan, jouw cliënten.

     /   Reply  / 
   1. Laila

    Jaaaaaaaa, maar Geertje is ook gewichtsconsulent, dat is een moeilijke opleiding hoor, wel even mbo niveau!!! :) Zij weet natuurlijk veel beter hoe diëten werken dan een internist!
    Of misschien praat ze wel gewoon het voedingscentrum na, lekker makkelijk, niet zelf nadenken, geen open mind, gewoon lekker na-papegaaien wat het voedingscentrum ons door de strot probeert te duwen!

      /   Reply  / 
    1. Geertje van der Meer

     Beste Laila,
     Na-papegaaien en onzin vertellen, geen open mind? Weet jij wel waar je het over hebt? Ken jij mijn werkwijze? Weet jij op welke manier ik om ga met met mensen die lijden onder overgewicht en die keer op keer terug zijn bij af. Na negen praktijkjaren heb ik veel verdriet en ellende voorbij zien komen van mensen die afvallen en weer terug zijn bij af. Vaak na heel veel lijnperiodes. Decennia lang op zoek naar het ideale gewicht. Voor je iets roept eerst nadenken mogelijk kunnen we daarna met een open mind een reële discussie voeren.

       /   Reply  / 
   2. Geertje van der Meer

    Ik kan je meedelen dat ik, in de negen jaar dat ik mensen begeleid, menig koolhydraatverslaafde heb geholpen. Hoe dat moet weet ik en ik heb een aangepaste methodiek om een koolhydraatverslaafde te begeleiden.

      /   Reply  / 
    1. MetaBool

     Dat is mooi, Geertje, maar als je zonder argumenten te geven uithaalt naar andere methodes dan die van jezelf kun je van mij net zo’n sneer verwachten. Waar kan ik de wetenschappelijke onderbouwing van jouw methode vinden? Hoeveel procent van de door jou begeleide klanten lukt het ook na jaren zelfstandig op een gezond gewicht te blijven? Hoe groot is het aandeel van het NLP dat je toepast in je begeleiding? Hoeft niet slecht te zijn, hoor, maar dan ben je echt wel met iets anders bezig dan met pure voedingsconsulten.
     >
     Nogmaals, volgens mij bestaat er alleen voor koolhydraatarme gewichtsbeheersingsvarianten een wetenschappelijke onderbouwing voor werking op de langere termijn. Dat structuur werkt geloof ik graag maar zodra die externe structuur wegvalt en, zoals meestal, niet vervangen wordt door interne structuur, begint het jo-jo-en, precies zoals bij SB.

       /   Reply  / 
 5. Yvonne Lemmers, diëtiste

  Ik geloof dat ik hier op het juiste adres ben…
  Geertje, ik ken iemand die heel gefrusteerd is nadat jij haar op het hart drukte om vooral meer brood te eten. De dame in kwestie kwam alleen maar aan en de moeizaam afgevallen kilo’s met een energiebeperkt dieet waren er in no time met bonus aan.
  ———
  Nadat zij met mijn programma GRIP OP KOOLHYDRATEN aan de slag is gegaan ging er een wereld voor haar open: geen honger!!! meer energie!!! en nog afvallen ook!!! En dat met gewone eiwitrijke koolhydraatbeperkte voeding.
  Steeds meer mensen ontdekken mijn programma/boek met ondersteunend forum. Geen vastgebakken programma maar richtlijnen, recepten en voorbeeldmenu’s om OPGEWICHT te komen (fase 1) en OPGEWICHT te blijven (fase 2). Bloedsuikers van diabeten zijn binnen enkele dagen binnen de normale grenzen. Hetzelfde gebeurt met de bloedwaardes en de bloeddruk. De persoonlijke verhalen en bevindingen van medelijners op mijn forum zijn daarvan het levende bewijs.
  ———-
  Geweldig toch dat een overstap naar andere voedingskeuze hét medicijn kan zijn.
  ———-
  Ik voel me apetrots en gevleid dat ik mensen een goed gevoel kan geven met vertrouwen in de toekomst. Want de laatste 30 jaar raakten we steeds meer de weg kwijt.
  ———-
  Vetarm, light en koolhydraatrijk: die combinatie is dé grote boosdoener.
  ———-
  Het feit dat de meeste mensen reageren met “ik heb je boek in één adem uitgelezen” of “wat een herkenning” zegt genoeg over hun enthousiasme.
  En waarom dure-proteïnerijke-onsmakelijke-met-dubieuze-zoetstoffen-op-smaak-gemaakte-zakjes als het ook met gewone smakelijke voeding kan.
  ———–
  Lekker weer genieten van heerlijk eten… een verademing… wie wil dat nu niet?

  Yvonne Lemmers,
  diëtiste met Grip op Koolhydraten

    /   Reply  / 
 6. Laila

  Nou, Yvonne, ik geloof dat ik jouw boekje maar eens ga aanschaffen. Want ik wil ook graag een eiwitrijk dieet volgen, maar dan niet met shakes e.d. want ik vind genieten van je eten erg belangrijk!
  Ik ben al ruim 20 kilo kwijt door een “normaal” caloriebeperkt dieet, dat ik al een paar jaar volg, maar die laatste 10 kilo wil er maar niet af. Heel veel symptomen die jij noemt op je site herken ik, dus ik denk dat het wel wat voor mij is!

    /   Reply  / 
  1. MetaBool

   Ik vind het een absolute aanrader, Laila. Als niet eens zo koolhydratenverslaafd ben ik met de bourgondische voedingswijze van Yvonne Lemmers in een paar maanden 10 kg kwijtgeraakt. Tegelijkertijd evenveel energie ervoor teruggekregen. En dat met voedingsmiddelen die je gewoon bij de supermarkt, de slager en de groenteboer haalt. Inderdaad, de bakker heeft doorgaans iets minder omzet met dit systeem maar ook een broodmaaltijd per etmaal kan prima, als keuze. Bijkomend voordeel is dat je er prima mee op gewicht kunt blijven. Je voelt overduidelijk dat jij de baas bent over je eetgewoontes in plaats van omgekeerd.

     /   Reply  / 
   1. Laila

    Ik zoek al een tijdje op internet naar zo’n dieet, maar vond alleen diëten van zakjes poeder e.d. Niet lekker en ook nog eens hartstikke duur! Dus ik heb goede hoop dat ik met dit boek op het goede spoor kom!

      /   Reply  / 
 7. Patricia van Krugten

  Goedemorgen,

  Ik ben zelf nu ongeveer 4 weken bezig met het dieet.
  Dit doe ik dus door geen brood pasta en aardappelen te eten.

  Iedere avond 200 gram groente met wat vlees of vis.
  Verschillende menu’s krijg ik aan gerijkt die goedkoop simpel en lekker zijn.
  Heb een best druk bestaan dus het moet allemnaal makkelijk klaar te maken zijn,

  benh in 4 weken tijd nu 6 kilo afgevallen en ik voel me super.
  Heb er natuurlijk soms een snipperdag tussen zitten. Maar als ik het dan meteen weer oppak is er niets aan de hand. Ik doe ook niets met die ei-witshakes, heb geen zin om daar geld aan uit te geven. Maar gewoon met de basis principes gaat het prima.
  De kilo’s en centimeters vliegen er van af.
  Als iemand nog vragen heeft graag.
  ik raad het iedereen aan. En gan nog lang niet stoppen.

  voel me fitter gezonder en slanker, en dat zeggen mijn kleren ook.

  groetjes Patricia

    /   Reply  / 
 8. Patricia van Krugten

  dan heb ik het wel over het dokter frank dieet, sorry dit vergat ik even te vermelden.

    /   Reply  / 
 9. Bolle Henk

  Weet je wat het is met al die gefrustreerde wijven? Die vreten te veel en neuken te weinig. Mijn dieettip; elke dag een beste veeg en de kilo’s vliegen eraf.

    /   Reply  / 
 10. Pingback: De populairste berichten van Gezondheid.blog | INFOPLAZA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>