‘Te veel fruit maakt dik’

Wat is gezond eten? Dat is een hele interessante, maar ook een hele ingewikkelde vraag. Want er is bijna geen voedingsmiddel op te noemen dat per definitie gezond is. Zelfs fruit niet. Sterker nog, van te veel fruit eten kun je zelfs dik worden!

Want ook al bevat fruit hele goede voedingsstoffen, zoals vitamines en vezels. Er zitten ook calorieën in en dat wordt nogal eens over het hoofd gezien. Van te veel calorieën word je dik. Of die nou in fruit of in brood of in chocolade zitten. Dat maakt niets uit.

Hoogleraar Voedingsleer aan de VU in Amsterdam Martijn Katan besteedt in zijn boek ‘Wat is gezond’ ook aandacht aan fruit. Hij heeft een verrassende visie op fruit. Volgens hem is fruit namelijk vooral goed om wat er níet inzit.

Met andere woorden: fruit is een heel goed tussendoortje, maar vooral als je het in de plaats neemt van koek, snoep of een andere (calorierijke) snack.

Maar ook Katan wijst erop dat fruit boordevol (fruit)suiker, fructose genaamd, zit en dat sommige fruitsoorten helemaal niet zoveel andere nuttige voedingstoffen bevatten. Neem bijvoorbeeld druiven en appels. Die bevatten heel weinig vitamines en zijn vooral rijk aan suiker.

De Britse krant Daily Mail besteedde deze week aandacht aan fruit en somde een aantal nadelen op:

-          fruit is rijk aan fructose, een natuurlijke zoetstof. Wanneer suiker in het lichaam wordt opgenomen, produceren de hormonen insuline, dat voor een vol gevoel zorgt. Fructose doet dat niet, zodat fruit bovendien niet vult.
-          bovendien kan fructose het niveau van triglyceriden verhogen, een bepaald type vet in het bloed dat veel voorkomt bij hart- en vaatziekten.
-          Ander nadeel van de suikers in fruit is dat deze het tandglazuur aantasten. Fruitsap en smoothies zijn grote boosdoeners, omdat er nog meer suikers vrijkomen bij het maken van sap.
-          Het grootste gevaar voor je tanden vormt gedroogd fruit. Het is erg zoet en plakkerig, waardoor kleine stukjes aan de tanden kunnen blijven plakken en zo gaatjes veroorzaken.

Overigens geldt voor fruit hetzelfde als voor andere voedingsmiddelen: alles met mate. Als je je aan de algemeen geldende voedingsadviezen houdt en 2 stuks fruit per dag eet is er niets aan de hand. Maar ga niet overdrijven. Want te veel fruit eten kan wel degelijk schadelijk zijn.

Onderzoekers van de Colorado universiteit in de Verenigde Staten hebben bijvoorbeeld aangetoond dat bij een inname van 74 gram fructose per dag het risico op gezondheidsproblemen met 87% toeneemt. Dit staat echter wel gelijk aan maar liefst 10 appels of 30 sinaasappels per dag.

Dr. Carel Le Roux van het Imperial College London adviseert mensen met overgewicht om hun fruitporties beperken tot één maal per dag en de andere portie te vervangen door groente.

‘In combinatie met 4 porties groente krijgt het lichaam voldoende anti-oxidanten, maar houdt u de fructose- en caloriegehaltes laag.’

Lees ook:Maakt fruit dik?
Lees ook:‘Verse sinaasappelsap minder gezond dan gedacht’
Lees ook:Voeding heeft invloed op jicht
Lees ook:Witte wijn slecht voor tanden
Lees ook:‘Gezonde’ mueslireep niet zo gezond

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “‘Te veel fruit maakt dik’

 1. MetaBool

  Op 8 januari 2010 om 19:49 op gezondheid.blog.nl werd ik hierop afgebrand:

  “De gezondheidsaspecten van fruit worden schromelijk overschat. Fruit is een leverancier van wat vitamine C, wat vezels en anti-oxydanten. Maar ook van heel veel suikers, funest voor mensen die daar gevoelig voor zijn, zoals diabeten. Vruchtensap is helemaal een ramp. Evenveel suiker als in frisdrank en verder zo goed als geen voordelen voor de gezondheid.”

    /   Reply  / 
 2. hoi

  Nou er zitten vezels in en vergeet niet dat fruit eten helpt tegen kanker.

    /   Reply  / 
 3. Roxanne

  het ligt ook net aan wat je op een dag eet en hoe je het eet en welke tijd stip als je a,avond fruit gaat eten word je dik ja maar ik heb een slow juicer en doe ik wel halve kilo tot kilo groente er in en 3-4 stuks fruit er in en je proef de vezels en ik denk als je comeneerd met vezels met comenatie met groente dat dan super gezond is

    /   Reply  / 
 4. meera

  Fruit is niet per definitie ongezond, ook niet voor mensen met diabetes. Door de vezels wordt het langzamer verteerd en komen de suikers ook geleidelijk aan in het bloed terecht. Fruitsap zorgt er echter voor dat bepaalde structuren waar de suiker in zit worden verbroken voor het in je lichaam komt en dan stijgt je bloedsuiker inderdaad heel snel. Daar komt bij dat 1 gram fructose veel zoeter is dan 1 gram sucrose (tafelsuiker) dus het lijkt misschien alsof er heel veel suiker in zit, maar het is vooral een wat zoetere vorm. Het ene fruit bevat meer suiker dan het andere en mensen met diabetes krijgen een mooi foldertje waarin staat wat ze wel en niet zouden moeten eten.

    /   Reply  / 
 5. dick

  Wat een BULLSHIT!!,wwer zo een die geen ruk verstand heeft van voeding!!!

    /   Reply  / 
 6. sanjo

  Natuurlijk is TE veel fruit ongezond het lichaam heeft nu eenmaal van alles wat nodig veel mensen denken ook dat je met heel veel water drinken sneller afvalt dit zijn dingen die allang zij achterhaald
  van alles met maten is in mijn ogen nog het beste ,samen met de combinatie van het gene wat je eet.

    /   Reply  / 
 7. sanjo

  natuurlijk is Te veel fruit ongezond net als alle andere dingen waar TE voor staat,veel mensen denken ook nog dat heel veel water makkelijker is met afvallen maar dook dit is allang achterhaald , ik denk van alles met maten en in combinatie met WAT je eet is nog het beste

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>