‘Diëten kan de gezondheid ernstige schade toebrengen’

Afvallen kan de gezondheid ernstige schade toebrengen. Het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker, zo blijkt uit een nieuwe studie. Mensen die een dieet volgen maken namelijk meer van het stresshormoon cortisol aan.

Je kunt misschien trots op jezelf zijn als je een nieuwe dieetpoging start, maar tegelijkertijd kun je er je geestelijke gezondheid mee schaden. Het continu tellen van calorieën en het bijhouden wat je precies eet, leidt namelijk tot stress.

Uit eerdere studies is al gebleken dat langdurige stress aandoeningen kan veroorzaken als hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Artsen zouden daarom goed na moeten denken voor ze patienten op een dieet zetten, waarschuwen de Amerikaanse wetenschappers.

De onderzoekers van de California University in San Francisco en de Minnesota University volgden 121 vrouwen die een dieet volgden waarbij ze gedurende 3 weken 1200 calorieën per dag aten. Normaal zouden zij rond de 2000 calorieën moeten zitten.

Na 3 weken bleek de hoeveelheid cortisol in hun lichaam flink te zijn gestegen. Op zich niet vreemd, redeneren de wetenschappers, want cortisol wordt door het lichaam gebruikt om het energieniveau te verhogen. Als iemand niet genoeg calorieën eet om het lichaam van energie te voorzien, dan begint het lichaam automatisch meer cortisol aan te maken.

Volgens Catherine Collins, hoofddiëtiste in het St George’s Hospital in Londen is een dieet van 1200 calorieën waarschijnlijk te zwaar voor het lichaam. Beter is het volgens haar om tussen de 1500 en 1800 calorieën per dag te eten, gecombineerd met regelmatige lichaamsbeweging.

Wanneer het cortisolniveau in het lichaam langdurig te hoog blijft, kan het leiden tot een verhoogd cholesterol en verhoogde bloeddruk en zelfs de kans op een depressie verhogen.

‘We wisten al dat mensen die een streng dieet volgen, vaak het slachtoffer van een depressie worden. Voor veel mensen staat eten gelijk aan genieten. Je vraagt ze dus eigenlijk om datgene te beperken dat er juist voor zorgt dat ze minder stress hebben.’

Bron: Daily Mail

Lees ook:Dieet van twee dagen effectiever dan de hele week lijnen
Lees ook:Voeding toch van invloed op acne
Lees ook:Mate van stress af te lezen aan het haar
Lees ook:Afslanken met een stevig ontbijt
Lees ook:Drink melk en verlies meer kilo’s!

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Diëten kan de gezondheid ernstige schade toebrengen’

  1. MetaBool

    Met ‘dieet’ wordt hier kennelijk ‘crashdieet’ bedoeld, waarvan Sonja Bakker de bekendste representant is. In dat geval ben ik het er helemaal mee eens dat dat bijzonder ongezond is. Naast stress levert dat hongeren ook al gauw tekorten op met lichamelijke stress tot gevolg.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>