‘Eiwitdieet even goed als koolhydratendieet’

Hoe het bij ‘gezonde’ mensen zit is nog niet bekend, maar bij mensen met diabetes type 2 werkt een eiwitdieet, zoals dat van Dr. Frank, niet beter dan een koolhydratendieet. Dat concluderen Australische onderzoekers in het vakblad Diabetologia. Bij beide diëten raken mensen gewicht kwijt en daalt de ‘gemiddelde’ bloedsuikerspiegel, maar het ene dieet werkt niet beter dan het andere.

Diabetes en overgewicht gaan vaak samen. Veel mensen met diabetes type 2 krijgen dan ook het advies om een paar kilo af te vallen. Dat kan door meer te bewegen, maar ook door minder te eten. Mensen die snel kilo’s kwijt willen raken, kunnen een dieet volgen, maar het is onduidelijk welk dieet het beste werkt.

Volgens de voedingsrichtlijn voor mensen met diabetes type 2 is het verstandig om veel koolhydraten te eten, en niet te veel eiwitten. Toch zijn er aanwijzingen dat een dieet met juist veel eiwitten en weinig koolhydraten ervoor kan zorgen dat mensen in korte tijd flink afvallen.

Australische wetenschappers hebben onderzocht of zo’n eiwitdieet ook op de lange termijn werkt en gezond is voor patiënten met diabetes type 2.

Aan het onderzoek deden 99 mensen mee met diabetes type 2 en overgewicht. Ze volgden een jaar lang een speciaal dieet. De ene helft volgde een eiwitdieet met weinig vet: veel mager vlees, kip en vis. De andere helft volgde een koolhydratendieet met weinig vet: veel volkoren graanproducten, groenten en fruit.

In beide groepen daalde de ‘gemiddelde’ bloedsuikerspiegel ongeveer evenveel. Ook vielen alle deelnemers een paar kilo af en nam hun  middelomtrek een paar centimeter af. Verder verbeterde in beide groepen ook de hoeveelheid vetstoffen in het bloed.

De onderzoekers vonden echter geen bewijs dat het ene dieet beter werkt dan het andere. Beide diëten waren even goed vol te houden.

Er werden werden geen bewijzen gevonden voor het vermoeden dat te veel eiwitten de nieren kunnen beschadigen. Zowel het eiwitdieet als het koolhydratendieet had geen invloed op hoe goed de nieren werken.

Bron: Diabetes Fonds

Lees ook:Dr. Frank: oud dieet in nieuw jasje
Lees ook:Is het Dr. Frank-dieet veilig voor mensen met diabetes?
Lees ook:Ongezond eetpatroon draagt bij aan diabetes
Lees ook:Atkins heeft geen ongunstig effect op risico hartziekte
Lees ook:Dr. Frank-dieet vergroot kans op diabetes

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Eiwitdieet even goed als koolhydratendieet’

 1. romeo

  Het moet voor mensen met diabetes type 2 niks uitmaken of ze een eiwitdieet of een koolhydratendieet volgen. Zolang je maar afvalt met je gekozen dieet dan is het allemaal goed.

    /   Reply  / 
 2. Eiwitshakes

  Tuurlijk @romeo, Dat slaat helemaal nergens op aangezien een koolhydraatdieet naar mijn weten niet eens werkt en het voor diabetes type 2 mensen helemaal geen geschikt dieet is.

  Naar mijn weten gaat het vaak om een koolhydraat arm dieet of een eiwitdieet, wat dus uiteindelijk bijna op het zelfde zal neerkomen.

  http://www.eiwitten-shakes.nl/eiwitdieet-bestellen/

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>