Mannen hebben 20% meer kans op kanker


Mannen hebben vaker een ongezondere leefstijl dan vrouwen. Daardoor hebben ze 20% meer kans op kanker. Dat heeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds maandag gezegd bij de presentatie van een gezondheidsgids die speciaal is gericht op het mannelijk deel van de Nederlandse bevolking. De gids biedt hen informatie over gezond leven.

Mannen eten ongezonder; ze eten vetter, drinken meer suikerrijke frisdranken en snacken meer dan vrouwen. Ook drinken ze meer alcohol. Alcohol vergroot de kans op verschillende soorten kanker, zoals darmkanker, slokdarmkanker, mond- en keelkanker en leverkanker.

Roken is een belangrijke risicofactor voor kanker en ook dat doen mannen vaker dan vrouwen. In Nederland rookt 31% van de mannen, tegenover 23% van de vrouwen.
Daarnaast hebben mannen vaker overgewicht: 53% tegenover 42% van de vrouwen.

Dit alles zorgt ervoor dat kanker bij mannen iets vaker voorkomt. In 2008 werd bijvoorbeeld bij 4,8 op de 1000 mannen kanker vastgesteld. Bij vrouwen lag dat aantal op 4 per 1000. In het totaal kregen 89.200 Nederlanders dat jaar te horen dat ze kanker hadden: 46.200 bij mannen en 43.000 bij vrouwen.

Overigens scoren mannen op één punt beter dan vrouwen: ze bewegen meer. Maar het kan nog veel beter, want slechts 56% van de mannen voldoet aan de beweegnorm van vijf keer per week 30 minuten bewegen

Gemiddeld wordt een derde van alle gevallen van kanker veroorzaakt door een ongezonde leefstijl.

Bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Lees ook:Nederlandse vrouw heeft grotere kans op kanker
Lees ook:Nederland staat derde op ranglijst slokdarmkanker
Lees ook:Beschermend cadiovasculair effect alchohol sterker bij mannen
Lees ook:Nederlander drinkt 1 glas alcohol per dag
Lees ook:Kap toch met roken & drinken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>