Overgewicht vergroot kans op dementie

Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. De kans op de geheugenkwaal is bij een dik iemand maar liefst 80% groter dan bij iemand met een normaal postuur. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek.

Hoe het komt dat dikke mensen vaker dement worden is niet duidelijk. Artsen denken dat het ligt aan de verharding van aderen en een te hoge bloeddruk. De Zweedse wetenschappers hebben voor hun studie 8.534 tweelingen ouder dan 65 jaar onderzocht.

Hoe groter het overgewicht, hoe groter de kans op Alzheimer of dementie. Bij een body mass index (bmi) tussen de 25 en 30 (overgewicht) is de kans 71% groter dan bij iemand met een bmi tussen de 20 en 25 (gezond gewicht). Bij een bmi boven de 30 (obesitas of zwaar overgewicht) neemt de kans zelfs met 288% toe.

Onderzoeker Weili Xu van het Karolinska Instituut in Stockholm noemt de conclusie ‘zorgwekkend’ vanwege het grote aantal burgers in Europese landen met overgewicht.

Bron: Elsevier

Lees ook:‘BMI geen betrouwbare maat voor overgewicht’
Lees ook:Griep extra gevaarlijk bij overgewicht
Lees ook:Shocking: een vijfde wereldbevolking in 2025 obees
Lees ook:Overgewicht helemaal niet zo slecht voor oudere
Lees ook:Overgewicht heeft geen invloed op ivf-kans

1 Reacties // Reageer

One thought on “Overgewicht vergroot kans op dementie

  1. Monty5

    Ik laat me niet bang maken hoor, bij het volgende onderzoek zijn de magere mensen de pineut.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>