Roken tijdens zwangerschap vergroot kans op dik kind

Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap roken, hebben een grotere kans op overgewicht dan kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap niet roken. Tot deze conclusie komen onderzoekers van Erasmus MC naar aanleiding van het grootschalige Generation R onderzoek. Hun bevindingen zijn online gepubliceerd in het tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition.

Daarmee is voor het eerst aangetoond dat roken tijdens de zwangerschap niet alleen nadelige gevolgen heeft voor de baby op de korte termijn – ze worden te klein geboren – maar ook op latere leeftijd.

Vincent Jadoe, directeur van Generation R zegt in het NOS Journaal: ‘Kinderen zijn te klein als de moeders hebben gerookt. En we zien ook dat de kinderen korter blijven. Dus ze halen niet in in de groei wat betreft de lengte. Maar we zien wel dat ze dikker worden. Dus ze halen in in gewicht en halen kennelijk zoveel in dat ze uiteindelijk te dik worden.’ De effecten waren te zien bij kinderen in alle lagen van de samenleving.

De onderzoekers onderzochten bij meer dan 5.000 kinderen in Rotterdam hoe het roken van de moeder en de vader tijdens de zwangerschap van invloed is op de groei van het kind na de geboorte. Moeders die tijdens de zwangerschap doorrookten, hadden 50% meer kans op kinderen met overgewicht op wat latere leeftijd.

Kinderen van moeders die vroeg in de zwangerschap stopten met roken, of kinderen van vaders die rookten hadden geen grotere kans op overgewicht.

Hoe roken van de moeder tijdens de zwangerschap leidt tot overgewicht bij het kind is nog niet bekend. De wetenschappers zullen met kindvriendelijke lichaamsscans nader onderzoek doen naar de ontwikkeling van de spieren, botten en de vetopslag. Dit moet leiden tot beter inzicht in de relatie tussen het roken tijdens de zwangerschap en het overgewicht op latere leeftijd.

Intussen hopen de wetenschappers dat vrouwen nu eindelijk eens doordrongen raken van de boodschap dat roken en zwanger zijn niet samen gaan.

Op dit moment blijft circa een kwart van de rokende vrouwen tijdens de zwangerschap gewoon doorroken.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Vitamine D is essentieel voor zwangere vrouwen
Lees ook:Roken tijdens zwangerschap vergroot kans op crimineel kind
Lees ook:Depressie tijdens zwangerschap zorgt voor agressief kind
Lees ook:Depressieve zwangere blijft vaak roken
Lees ook:Hoge bloeddruk moeder beïnvloedt IQ baby

1 Reacties // Reageer

One thought on “Roken tijdens zwangerschap vergroot kans op dik kind

  1. Overgewicht

    Ze zouden het moeten verbieden om te roken tijdens zwangerschap !

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>