CZ sluit 5 ziekenhuizen uit voor behandeling obesitas


Zorgverzekeraar CZ zal in 2012 de zorg rond ernstig overgewicht (obesitas) in vijf ziekenhuizen en privéklinieken niet langer vergoeden. De ziekenhuizen blijven in de ogen van CZ te ver achter bij de normen voor goede zorg.

Het gaat om het Obesitas Center Albert Schweitzer Ziekenhuis, de Korteweg Kliniek (Zaandam), Maastricht Universitair Medisch Centrum, MC Groep (Lelystad) en ZGT (Almelo).

In totaal telt Nederland 24 ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) die chirurgie bij ernstig overgewicht aanbieden, zoals een maagband of een omleiding van de dunne darm. Dit wordt ook wel bariatrische chirurgie genoemd.

Van die 24 instellingen voldoen er dus 5 niet aan de kwaliteitseisen die CZ stelt. Twee ziekenhuizen hebben in een reactie aangegeven vanaf 2012 te stoppen met operatieve behandeling van patiënten met ernstig overgewicht. Acht ziekenhuizen voldoen aan alle hoge normen en worden daarom door de zorgverzekeraar aanbevolen als beste ziekenhuis voor de behandeling van obesitas.

CZ vindt onder meer dat er een uitgebreid voortraject moet zijn waarin kritisch gekeken wordt of iemand voor zo’n operatie in aanmerking komt en er baat bij zal hebben. Verder telt ook het aantal operaties en chirurgen per behandellocatie en het aantal operaties per chirurg mee.

Ook is gekeken naar de typen bariatrische ingrepen die worden aangeboden en de aanwezigheid van een multidisciplinair team (bestaande uit een bariatrisch chirurg, een internist, diëtist, psychiater/psycholoog en een obesitas verpleegkundige) dat het voor- en nabehandelingstraject begeleidt. Een goed nabehandelingstraject is van groot belang voor het daadwerkelijk realiseren van een blijvend gewichtsverlies bij deze ingrepen.

CZ presenteerde eerder ook al een lijst voor borstkankerzorg en blaaskanker. Die deden veel stof opwaaien. Van der Meeren: ‘Het afgelopen jaar hebben tal van ziekenhuizen aangegeven zich meer te focussen op waar ze goed in zijn en besloten met een aantal behandelingen te stoppen. Die concentratie is hard nodig en komt nu gelukkig op gang.’

‘Bij bariatrische chirurgie zie je dat een beperkt aantal ziekenhuizen dit nog aanbiedt maar dat er daarvan toch vijf niet aan onze minimumeisen voldoen. Onze lijst is geen statische lijst, voor volgend jaar zullen we de criteria weer opnieuw onder de loep nemen en wellicht de lat nog wat hoger leggen.’

Die lijst is te vinden op www.cz.nl/beste-zorg-bariatrie

Bron: CZ

 

Lees ook:Ziekenhuizen klagen over zwarte lijst CZ
Lees ook:CZ mag alsnog lijst publiceren
Lees ook:AMC niet langer op zwarte lijst CZ
Lees ook:Maagomleiding geniet de voorkeur bij obesitas
Lees ook:AMC verbaasd over zwarte lijst CZ

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>