Belasting op ongezonde voeding spekt vooral de staatskas

Het invoeren van belasting op ongezonde voeding is al jaren voer voor discussie. Gaan mensen gezonder eten als ongezond eten duurder wordt? Deskundigen twijfelen eraan. Toch besloot Denemarken onlangs – als eerste Europese land – een vettax in te voeren op ongezonde voeding. Frankrijk heeft nu ook een plannetje waar in ieder geval één iemand beter van wordt. Of beter gezegd één iets: de staatskas.

Het Franse constitutionele hof heeft goedkeuring gegeven aan een nieuwe belasting op suikerhoudende frisdranken. De maatregel is bedoeld om het gebruik van frisdranken te ontmoedigen om zo overgewicht tegen te gaan.

Maar een blikje fris wordt slechts 1 eurocent duurder. Dan kun je toch niet met droge ogen beweren dat de maatregel bedoeld is om overgewicht tegen te gaan…

De staatskas vaart er echter wel bij: die mag jaarlijks circa 120 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien. En daarmee is er weer een belasting in het leven geroepen die niet dient waarvoor het bedoeld is, maar enkel om de overheid te spekken!

Bron: Food Holland

 

Lees ook:Nederlander wil geen vettax
Lees ook:Het nieuwe wapen tegen vet
Lees ook:‘Vettax is lastig te realiseren’
Lees ook:Denemarken schrapt ‘vetbelasting’ al na 1 jaar
Lees ook:Eén op de drie Nederlanders vóór accijns op kroket

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>