Dikke baby is later ook vaak te dik

De meeste ouders maken zich weinig zorgen om het babyvet van hun kroost. Dat verdwijnt vanzelf als ze groter worden, is de gedachte. Maar het is tijd dat dat beeld verandert, zegt hoogleraar Remy Hirasing van het VUmc in Amsterdam. Nieuwe inzichten tonen namelijk dat te dikke baby’s meer kans hebben om op latere leeftijd obesitas te krijgen.

Vandaar dat de nieuwe Richtlijn Overgewicht Jeugdgezondheidszorg, die gisteren is gepresenteerd, voorschrijft dat het belangrijk is om er al bij kinderen tussen 0 en 2 jaar op te letten of ze te dik worden, om erger te voorkomen.

De afgelopen tien jaar zijn kinderen veel zwaarder geworden. In 1997 bijvoorbeeld was 9% van de jongens en 12% van de meisjes te dik.  Het aantal jongens met ernstige overgewicht (obesitas) bedroeg in 1997 bijna 1%, 12 jaar  later was dat 1,8%. Bij de meisjes steeg het aantal van 1,6 naar 2,2%.

Maar er is hoop. Doordat er tegenwoordig meer op het gewicht van kinderen wordt gelet en het onderwerp ook beter bespreekbaar is geworden, lijkt het er volgens Hirasing op het tij aan het keren is en dat de volgende generatie minder dik zal zijn.

‘Daarom is het nu nog belangrijker dat we de aandacht niet laten verslappen’, zei hij gisteravond in het RTL Nieuws. ‘Als kinderen voor hun tweede jaar al te dik zijn, blijven ze dat geregeld. We moeten af van het beeld dat dikke baby’s er zo schattig uitzien.’

Bron: VUmc

 

Lees ook:‘Overgewicht wordt een ramp in Nederland’
Lees ook:Dik kind heeft grotere kans op hart- en vaatziekten
Lees ook:Obesitas bij meisjes gevaarlijker dan bij jongens
Lees ook:Minder dikke kinderen onder autochtonen
Lees ook:In 2020 heeft 8 op de 10 Britse mannen overgewicht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>