‘Gezond eten stimuleren werkt beter dan straffen’

Geen vettaks, geen hogere ziektekostenpremie voor mensen die ongezond leven. Nee, minister Schippers van Volksgezondheid wil gezond eten stimuleren. Belonen werkt beter dan straffen, vindt ze. En daar zit wel wat in.

De minister maakt zich zorgen over het toenemende aantal Nederlanders met overgewicht. Ze vindt dat de overheid gezond leven makkelijker moet maken. Daar is hulp voor nodig, bijvoorbeeld van de voedingsindustrie die minder verzadigd vet moet gebruiken, porties kleiner moet maken.

Gemeentes moeten ervoor zorgen dat kinderen veilig kunnen buitenspelen en sporten. En scholen moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen. De minister roept hen vandaag in het Algemeen Dagblad op om de roze koeken uit de schappen te halen en gezonde voeding aan te bieden. Net zoals scholen kinderen moeten leren hoe je op een normale manier met seks omgaat, moeten ze ze ook leren wat normaal eten is, vindt de minister.

De minister is niet van ‘dwangmaatregelen’, dus scholen, sportscholen en de voedingsmiddelenindustrie hoeven niet te vrezen voor allerlei regeltjes met een verplichtend karakter. Maar het wordt tijd dat ze zelf eens hun verantwoordelijkheid nemen.

Dat geldt zeker voor scholen. Zij zijn er deels verantwoordelijk voor dat de kinderen die zij onder hun hoede hebben op een gezonde wijze opgroeien. Een kritische blik op het eten en drinken dat in de kantine wordt aangeboden, kan daarom geen kwaad.

En natuurlijk zullen critici roepen dat de kinderen in een tussenuurtje dan wel naar de plaatselijke supermarkt lopen. Dat is het probleem niet. Als kinderen willen snoepen, doen ze dat toch wel. Maar je hoeft er ze niet toe te verleiden door het voor hun neus te leggen!

En wat te denken van een extra gymuurtje in de week?

Lees ook:‘Snoep en snacks de school uit’
Lees ook:EU lanceert kooksite voor kinderen over gezond eten
Lees ook:Scholen zijn maar moeilijk gezond te krijgen
Lees ook:‘Gezondheidskloof tussen arm en rijk’
Lees ook:Klink: geen verbod op snoepreclame jeugd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>