Overgewicht nadelig voor kwaliteit sperma

Overgewicht en obesitas zorgen bij mannen voor een lagere zaadkwaliteit. Zowel de hoeveelheid zaadcellen als hun beweeglijkheid wordt beïnvloed door het lichaamsgewicht. Dat concludeert Fatima Hammiche, arts-onderzoeker op de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC in haar proefschrift. Ze onderzocht het verband tussen voeding en leefstijl op de vruchtbaarheid.

Naar schatting 10 to 15% van de paren is verminderd vruchtbaar. Bij 30% van deze paren wordt de oorzaak daarvan niet duidelijk. Het identificeren van risicofactoren en het bestuderen van de biologie kan in de toekomst bijdragen tot preventie van vruchtbaarheidsstoornissen.

Ongezonde voedings- en leefstijlgewoonten van aanstaande ouders dragen bij aan een lagere kans op zwangerschap, een hogere kans op aangeboren aandoeningen en meer problemen rond de bevalling.

De promovenda onderzocht ook het effect van het preconceptiespreekuur Gezond Zwanger Worden (GZW) dat sinds 2007 bestaat in het Erasmus MC.

Het spreekuur heeft als doel zo optimaal mogelijke omstandigheden te realiseren bij paren met een kinderwens op het gebied van voeding en leefstijl. Bezoek aan het GZW-consult leidde na drie maanden bij 18% van de vrouwen en 12% van de mannen tot een verbetering van de voedingsgewoonten.

Ook de leefstijlgewoonten verbeterden aanzienlijk, zowel bij vrouwen (34%) als mannen (33%) en onafhankelijk van etniciteit, BMI of opleiding. Opvallend was dat vooral laag opgeleide vrouwen een grotere verbetering vertoonden dan hoger opgeleide vrouwen.

Bron: Erasmus MC

 

Lees ook:Gezond eten is goed voor IVF
Lees ook:Onderwijs zorgt voor slankere mannen
Lees ook:Nederlandse vrouw heeft grotere kans op kanker
Lees ook:Spermatest voor thuis werkt snel
Lees ook:Gezond zwanger met persoonlijk coachingsprogramma

1 Reacties // Reageer

One thought on “Overgewicht nadelig voor kwaliteit sperma

  1. Guido

    Als je graag kinderen wilt is overgewicht dus niet bevorderlijk. Daarom pleit ik ervoor dat één ieder voor zichzelf beter inzichtelijk maakt welke waarden voor hem of haar belangrijk zijn in het leven. Dan heb je direct in het oog wat je werkelijke motivatie is om gezond te leven en overgewicht te voorkomen. Gezondheid op zichzelf is geen reden. Zie mijn pleidooi ook op: http://openbriefaanhetgeweten.wordpress.com/2012/02/12/overgewicht-en-gezondheid/

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>