Leefstijl heeft invloed op start overgang


Alcohol, roken en overgewicht hebben invloed op wanneer een vrouw in de overgang komt. Dat blijkt uit Brits onderzoek waarvoor de gegevens van 50.000 vrouwen zijn bestudeerd.Wetenschappers van het Cancer research in Groot-Brittannië onderzochten de invloed van leefstijlfactoren op de menopauze, ofwel de laatste menstruatie van de vrouw.

Roken heeft de grootste invloed. Vrouwen die roken raken gemiddeld twee jaar eerder in de overgang dan niet-rokers. Overgewicht had juist een tegenovergesteld effect. Vrouwen met obesitas kregen gemiddeld één jaar later met overgangsklachten te maken dan vrouwen met een normaal gewicht. Hoofdonderzoeker Dr. Danielle Morris denkt dat dit te maken heeft met het effect van vet op de geslachtshormonen.

Vrouwen beleefden hun menopauze ook later als zij in de leeftijd van 25-49 jaar meer dan twee alcoholische versnaperingen per dag dronken, als zij regelmatig zware lichamelijke inspanning verrichten of als ze vegetarisch waren. Deze factoren beïnvloedden de start van de overgang echter met minder dan een jaar.

De bevindingen zijn belangrijk omdat een latere menopauze een risicofactor is voor verschillende ziekten, waaronder borstkanker.

Volgens dr. Morris is meer onderzoek nodig om uit te vinden of vermindering van de alcoholconsumptie of meer beweging de start van de overgang kan veranderen.

Bron: Daily Mail

Lees ook:Geheim achter start overgang ontrafeld
Lees ook:Bloedtest voorspelt menopauze heel nauwkeurig
Lees ook:Vier genen voorspellen begin van de overgang
Lees ook:Hoe eerder je in de overgang komt, hoe groter het risico op een ernstige aandoening
Lees ook:Hormoon voorspelt begin overgang

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>