Eén op de vijf Nederlandse kinderen te dik

Ruim één op de vijf Nederlandse kinderen is te dik. Is dat even schrikken! De oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar feit is wel dat onze schoolgaande jeugd, vergeleken met kinderen uit zes andere Europese landen, de meeste frisdrank drinkt.

De schokkende conclusie trekken onderzoekers van het VU medisch centrum in Amsterdam (VUMC). Zij deden een grootschalig onderzoek onder schoolkinderen van 10 tot 12 jaar in België, Griekenland, Hongarije, Nederland, Noorwegen, Slovenië en Spanje. Het werd uitgevoerd in de lente van 2010 onder 3.398 jongens en 3.727 meisjes (minimaal duizend 10- tot 12-jarige kinderen per land).

Griekse kinderen blijken het dikst: de helft van de kinderen tussen de 10-12 jaar heeft overgewicht. Bij één op de vijf Griekse kinderen is er sprake van extreem overgewicht.

Hoewel Nederlandse kinderen minder vaak te dik zijn, noemen de Amsterdamse wetenschappers de situatie ook hier zorgelijk. Ruim een vijfde van de Nederlandse kinderen is te dik. Van de Nederlandse kinderen lijdt 22% aan overgewicht, 6% heeft extreem overgewicht.

In Noorwegen werden de laagste percentages gemeten;  19% van de Noorse kinderen is te dik, 4% heeft extreem overgewicht. Gemiddeld over alle zeven onderzochte landen heeft 30% van de kinderen overgewicht en is er bij 1 op de 10 kinderen sprake van extreem overgewicht.

‘Het is niet gemakkelijk om de verschillen tussen deze landen te verklaren’, stelt onderzoekscoördinator professor Johannes Brug van VU medisch centrum. Het onderzoek toonde aan dat kinderen in Griekenland het minst sporten, kinderen in Griekenland en Hongarije het meest televisie kijken, kinderen in België het langst slapen, en kinderen in Nederland de grootste hoeveelheden frisdrank drinken (maar liefst 0.6 liter per dag).

‘Het is duidelijk dat er verschillen zijn in de culturele tradities, familiegebruiken en eetgewoonten tussen de verschillende Europese landen’, zegt professor Brug. ‘Het onderzoek laat zien dat kinderen één ding gemeen hebben – ze worden allen blootgesteld aan meerdere factoren die overgewicht bij de kinderen veroorzaken. Slechts één oorzaak aanpakken zal dan ook niet werken’.

Bron: VUmc

Lees ook:Eigen medicijnen mee naar Griekenland
Lees ook:Aantal doden door kanker neemt af
Lees ook:Dik kind heeft grotere kans op hart- en vaatziekten
Lees ook:Nederlandse jongeren zijn echt gezond
Lees ook:Extreem overgewicht bij kinderen neemt toe

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>