Kinderen met overgewicht zijn minder gezond

Twaalfjarige kinderen met overgewicht hebben al een hogere bloeddruk en ongunstigere cholesterolwaarden in hun bloed dan kinderen met een normaal gewicht. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Marga Bekkers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bekkers analyseerde de gezondheid van 1500 kinderen uit een grotere groep van bijna 4000 kinderen die al vanaf hun geboorte gevolgd worden. Dat is het PIAMA-onderzoek (Preventie en Incidentie van Astma en Mijt Allergie ) dat sinds 1996 loopt.

Zo’n 11% van de twaalfjarige kinderen in dit onderzoek heeft overgewicht. Deze dikke kinderen blijken een hogere bloeddruk en ongunstigere cholesterolwaarden te hebben dan kinderen met een normaal gewicht. Daarnaast hebben ze vaker astma.

Het betekent dat overgewicht dus al op jonge leeftijd ongunstige effecten heeft op onder meer belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

‘Het onderzoek laat zien dat niet alleen extreem dikke kinderen gezondheidsproblemen hebben’, reageert Bekkers. ‘Ook bij relatief gezonde, maar wel te dikke kinderen zijn al gezondheidseffecten zichtbaar. Het wil natuurlijk niet zeggen dat we al deze kinderen met medicijnen moeten behandelen.’

Het benadrukt volgens Bekkers het belang van het voorkómen van overgewicht bij kinderen. De oplossing lijkt simpel: meer bewegen en gezonder eten, maar het is moeilijk zo’n leefstijlverandering door te voeren.

Uit andere onderzoeken blijken langdurige, integrale aanpakken op het niveau van scholen, wijken en gemeentes het meest kansrijk te zijn om overgewicht te voorkomen.

Bekkers toont in haar onderzoek Bekkers ook aan dat de middelomtrek ook bij kinderen een goede maat is voor overgewicht. De middelomtrek heeft ongeveer dezelfde voorspellende waarde als de BMI (body mass index) voor bloeddruk, cholesterol en longfunctie.

Bron: RIVM

Lees ook:Middelomtrek en BMI voorspellen hart- en vaatziekten
Lees ook:Minder dikke kinderen onder autochtonen
Lees ook:Dik kind heeft grotere kans op hart- en vaatziekten
Lees ook:Astma en obesitas versterken elkaar
Lees ook:Overgewicht veroorzaakt astma

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kinderen met overgewicht zijn minder gezond

  1. Piet

    Tja denk dat dat wel duidelijk is. Heb je geen onderzoek voor nodig. Probleem ligt vaak bij de ouders, druk enzo.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>