‘Laat kinderen zelf dieet bepalen’

Ernstig overgewicht (obesitas) bij kinderen is een groot probleem. Om een voorbeeld te geven: in Amsterdam is 27% van alle 10-jarigen te zwaar. En bij de 5-jarigen kampt 20% al met overgewicht. In 2009 was dat nog 15%. Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis is met een nieuwe methode gestart om dit probleem aan te pakken.

Op de obesitaspoli krijgen kinderen niet langer een compleet afvalprogramma voorgelegd. Nee, ze mogen zelf nadenken over het plan van aanpak.

De artsen hopen dat de kinderen zo gemotiveerder zijn om het afvallen vol te houden. De eerste resultaten uit Zweden zijn positief. Uit nog niet gepubliceerde gegevens blijkt dat 90% van de deelnemers na een jaar nog meedoet. En ze zijn allemaal afgevallen.

Tot nu toe worden kinderen overladen met goed bedoelde adviezen van een hele reeks aan deskundigen, zoals een diëtist, fysiotherapeut, kinderarts en een psycholoog.

In het Slotervaartziekenhuis bleek deze methode niet aan te slaan; tweederde haakte af en verloor geen overtollige kilo’s. Volgens Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit, komt dat omdat de lat voor de kinderen veel te hoog ligt.

Bij de Zweedse methode worden haalbare doelen nagestreefd en wordt alles positief benaderd. Een kind dat nog maar 1 chocoladereep per dag eet in plaats van 3 wordt beloond, in plaats van dat het erop wordt gewezen dat het nog steeds een reep per dag verorberd.

Het Amsterdamse ziekenhuis behandelt sinds februari alle kinderen op de obesitas-poli volgens de nieuwe methode.

Bron: AD

Lees ook:Extreem overgewicht bij kinderen neemt toe
Lees ook:Nazorg moet zelfmoord onder jongeren verminderen
Lees ook:‘Prikfeestjes’ voor kleuters in Amsterdam
Lees ook:Tuschinski toont live maagverkleiningsoperatie
Lees ook:Rotterdam bestrijdt overgewicht bij kinderen met succes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>