Bruin vet komt terug als je afvalt

Mensen met overgewicht die flink afvallen, kunnen bruin vet aanmaken. Dat hebben onderzoekers van het Maastricht UMC+ ontdekt. Bruin vet werd enkele jaren geleden als het ware herontdekt. Bruin vet is ‘goed’ vet, omdat het het lichaam warm houdt en energie verbrandt als we het koud hebben. Slanke mensen hebben veel bruin vet, mensen met overgewicht vooral wit vet.

De Maastrichtse onderzoekers wilden weten wat er gebeurt met de hoeveelheid bruin vet in mensen met zwaar overgewicht (morbide obesitas) die een maagbandje krijgen en als gevolg daarvan fors afvallen. Mensen met zwaar overgewicht hebben heel veel wit vet, maar niet of nauwelijks bruin vet.

Van de 10 onderzochte personen bleken er 5 een jaar na de maagband-operatie flinke hoeveelheden bruin vet te hebben (terug)gekregen.  Dat is een belangrijke ontdekking, aangezien het betekent dat bruin vet flexibel is, en ook als het helemaal verdwenen is, weer teruggewonnen kan worden.

Waarom de ene proefpersoon wel bruin vet terugkrijgt, en de ander niet, is niet bekend. Nader onderzoek zal dat moeten uitwijzen.

Het onderzoek naar bruin vet krijgt wereldwijd veel aandacht, omdat het de sleutel zou kunnen zijn tot de oplossing van het nog steeds toenemende probleem van overgewicht en obesitas.

De onderzoekers denken dat het mogelijk moet zijn het bruin vet met behulp van medicijnen te stimuleren of manipuleren, waardoor mensen zouden kunnen afvallen door het slikken van een pilletje.

Overigens is er ook een nog simpeler remedie:  de verwarming een paar graden lager zetten in de winter, of een trui minder aantrekken, activeert het bruin vet ook.

Af en toe kou lijden is dus gezond, en was in vroeger tijden ook heel normaal, maar is in de hedendaagse samenleving die volledig op comfort is ingesteld, zo goed als uitgebannen.

Bron: AZM

Lees ook:Overgewicht zit tussen de oren
Lees ook:Veel lager opgeleiden hebben overgewicht
Lees ook:‘Laat kinderen zelf dieet bepalen’
Lees ook:‘Iceman blijft warm door bruin vet’
Lees ook:Overgewicht heeft geen invloed op ivf-kans

1 Reacties // Reageer

One thought on “Bruin vet komt terug als je afvalt

  1. David

    Oke, interessant. Ik wist niet dat bruin vet flexibel is en dat het teruggewonnen kan worden. En bedankt voor de tips voor het activeren van bruin vet. Ik ken meerdere mensen die wel iets aan deze informatie kunnen hebben.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>